Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsolyckor ska förhindras

Trafikverkets nya stängsel ska förhindra obehöriga att gå på spåret. Varje år omkommer omkring 100 personer i Sverige för att de blivit påkörda av ett tåg.

De nya stängslen som är högre och mer svårforcerade har börjat sättas upp runt järnvägen i Södertälje och Nykvarn.

– Vi gör sådana akuta åtgärder i olika delar av landet, säger Anna-Sofia Welander, målstrateg trafiksäkerhet.

Det rör främst områden i närheten av stationer där allmänheten har en tendens att gena över spåren. För att stängslen inte lika lätt ska klippas upp är de kraftigare. De ska också kontrolleras och underhållas regelbundet. I Södertäljetrakten förekommer det förhållandevis få dödsolyckor på järnvägsspåren. Området har därför en lägre prioritet än de tio värst drabbade platserna i Stockholms län. Det kommer därför dröja några år tills stängslen byggs ut.

– Där det är tätbefolkat, bostäder och vägar inpå spåren kommer det att vara mycket stängsel, säger Anna-Sofia Welander.

Om några år kommer också en kameraövervakning av spårområden att vara i bruk. Det är en del i satsningen att få ner dödsolyckorna till hälften år 2020.

– En stor del av de som blir påkörda är sådana som inte ska vara i spåren. En stor del är också självmord.