Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurskyddskämpe om vanskötta hästarna

Polisen ska omhänderta de sju vanvårdade hästarna men länsstyrelsen kan inte trycka på. Nu vill fler ta deras öden i egna händer om inget händer.

Annons

I går skrev LT om de sju vanvårdade hästar som Länsstyrelsen beslutade att omhänderta i december men som fortfarande står kvar i sin hage. Engagemanget för hästarna lät inte vänta på sig.

– Det har ringt ganska mycket i dag och vi har fått en hel del mejl om vad vi kan göra, säger Carina Nordell, ordförande i djurskyddsorganisationen Svenska hästars värn, som tar emot vanvårdade hästar.

Hon hörde talas om ärendet redan innan jul i sin regelbundna kontakt med polisen,

– Vi tar emot hästar men vi är allra sist i kedjan. Det är väldigt mycket juridik som gör att det kan ta väldigt lång tid, ibland för lång tid. Men allt måste gå korrekt till. Annars är risken man får lämna tillbaka hästarna, säger Carina Nordell.

Flera av de som ringt och kommenterat på sociala medier säger att de ska ta saken i egna händer, men det avråder Carina Nordell ifrån.

– Någon ville åka dit och hämta dem. Då blir jag orolig för det är brottsligt. Någon äger hästarna. Även om det inte ser ut så är bollen i rullning.

Vad ska man göra för att hjälpa?

– Det är bättre att ligga på länsstyrelsen och höra vad som händer.

Du låter inte så orolig?

– Jag vet att bollen är i rullning, och på bilderna har de mat och verkar inte vara extremt smala. Men såklart är jag orolig. Ett beslut om omhändertagande är allvarligt nog.

Andreas Johansson, länsveterinär på länsstyrelsen, säger att de litar på att polisen verkställer beslutet.

Är det normalt att det tar närmare en månad från beslut till att de omhändertas?

– Det tillhör inte vanligheten att det tar en månad.

Kommer ni att trycka på om det tar ytterligare veckor innan hästarna omhändertas?

– Vi har inte den typen av befogenheten. Vi har tagit beslutet och ärendet ligger till verkställan.

LT söker djurskyddspolisen för en kommentar.

Läs även: Vanvårdade hästar kvar i sin inhägnad

Hon vanvårdade sina hästar