Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djuren svälter i kylan

Den stränga vintern är tuff för viltet. På länsstyrelsen tycker man nu att det är lämpligt att hjälpa det vilda genom att stödutfodra.

Kombinationen kyla, snödjup och skare gör det svårt för de vilda djuren. Länsstyrelsen i Stockholms län, som i veckan av hänsyn till viltet förbjöd all jakt efter rådjur och dovhjort med drivande hund går nu ut och säger att stödutfodring behövs.

Enligt Camilla Frisch på länsstyrelsen är det främst rådjur och dovhjortar, som äter av markvegetationen, som behöver hjälp.

– Men det är ingen direkt uppmaning till allmänheten att mata för det är ingen enkel fråga. I städer kan rådjuren bli ett problem i trädgårdarna så där kanske man inte ska mata men på landet kan det nu vara lämpligt. Ett bra foder är då gräsensilage.

Snödjupet och skaren gör att djuren dels har svårt att ta sig ned till marken, dels att det går åt mycket energi när de ska förflytta sig. Kylan gör också att djuren har svårt att få i sig vätska.

Ulf Kallin, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas riksförbund, menar dock att situationen inte ska överdramatiseras och att vintern är naturens sätt att sortera ut de svagaste djuren.

– Men det kan bli riktigt besvärligt om vi nu får töväder som sedan fryser på. Det bästa man kan göra om man vill hjälpa viltet är annars att skotta fram bärris, deras naturliga mat, säger han.

Så kan du hjälpa djuren

1. Lövsly är bra foder. Fråga markägaren om du får fälla exempelvis sälg eller asp.

2. Skotta fram blåbärsris åt djuren. Gärna i söderläge.

3. Ensilage är bra. Däremot inte torrhö, om inte djuren samtidigt erbjuds vatten. För att mata måste du ha markägarens tillstånd.

4. Mata inte i anslutning till trafikerade vägar.

5. Börjar du mata ska du fortsätta, även en bit in på våren. Djuren lär sig var maten finns, stannar i närheten och kommer tillbaka och letar.

6. Fodra på olika platser. Då kan dels svaga djur, och inte bara de starka, komma åt maten, dels minskar risken för smittspridning och predation.

7. Stör inte själv det vilda och håll hundar kopplade så att de inte förföljer djuren. De behöver all sin energi för att överleva.

Källa: Riksviltvårdskonsulent Ulf Kallin, Jägarnas riksförbund.