Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diskutera aktiv dödshjälp

I Sveriges radio förra året nämndes återigen tystnaden kring den utredning som rör assisterad dödshjälp och kringliggande frågor – och som ligger i våra riksdagsmäns lådor.

Det sades även att internationellt sett är Sveriges tystnad i dessa frågor mycket märklig. Jämförelser behövs för att hålla diskussionen vid liv, den behöver fortsätta på riksdagsnivå. Att en laglig reglering skulle bli nödvändig tyckte egentligen alla.

Fem år är en lång tid för en parlamentarisk debatt, men det har visat sig att det är en kort period för att förändra tankesätt och värderingar i stora livsfrågor. Rädslan finns för att bli ett viljelöst paket i en anonym högspecialiserad vård eller hos en oförstående läkare – att inte själv ha beslutanderätt i livets värdiga slutskede.

För mig personligen skulle det innebära en lättnad att veta redan nu, medan jag är vid mina sinnens fulla bruk, att om den dagen kommer då även jag drabbas av en sjukdom slippa avsluta mitt liv på ett ovärdigt sätt. Jag vet dessutom att det är en åsikt som delas av mina nära och många andra. Våra politiker måste acceptera att människan har rätt till sina fria val i livets alla skeenden och anpassa legstiftningen till denna självklara rätt.

medlem RTVD – Rätten till en värdig död

Julianna Gulyas

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel