Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diktaturens ansikten

Det råder ingen tvekan, likheterna mellan diktaturernas olika ”ansikten” finns där genom historien. En sak är otvetydig, alla medel blir tillåtna för att behålla den egna makten.

Anmäl text- och faktafel

Militärmakt helt i ledarens hand, korruption, gripanden av oppositionsledare, akademiker, journalister, avskedanden av domare, trakasserier av civila organisationer, propagandakanaler, övervaka allt, inga fria val, inga fria medier samt omskolningsläger är några kännetecken.

Vi har sett hur folkvalda successivt utvecklar allt mer auktoritära vägar. Vi har sett frihetskämpar bli förtryckare. Vi ser det långt borta men även nära. Om vi vill se.

Det som nu händer i Venezuela är ännu ett exempel på detta. Det är djupt tragiskt. Först och främst för det venezuelanska folket. Ett land med goda möjligheter har genom olika vanstyren förötts.

Sedan Hugo Chávez socialism 2013 övergick till vicepresident Nicolás Maduros regim har ont blivit etter värre.

Reaktionen visade sig när folket 2015 valde en Nationalförsamling som inte stödde honom. Då såg han till att säkra att Högsta domstolen fick trogna domare innan den nyvalda Nationalförsamlingen installerades. Domare som för två år sedan enligt Maduros vilja ogiltigförklarade den valda Nationalförsamlingen.

Presidentvalet som sedan följde 2018 var inte ett rättvist val. Det orkestrerades på sätt som är känt från andra länder. Oppositionsföreträdare sattes i husarrest eller förhindrades att delta med anklagelser om så kallade administrativa oegentligheter. Ingen valövervakning och valet helt i händerna på Partiet. Maduro känner inga andra problem än sina egna överlevnadsproblem på presidentposten. Därför har han också ”utsett sin” egen konstitutionella församling som ska skriva om grundlagen för att passa honom – ledaren.

Eftersom han ogiltigförklarat den valda Nationalförsamlingen lät han i början av året sig sväras in som president av Högsta domstolen. För att säkra sin ställning om militären sviktade har regimen bildat så kallade colectivos, laglösa gäng från de fattiga delarna av Caracas som ska skjuta mot dem som demonstrerade mot Maduro. De som drabbas hårdast av regimen blir de som erbjuds försvara den med alla medel. Och för säkerhets skull har Maduro skapat en särskild polisstyrka som går hårt in för nattliga räder där ”de fattiga” sviker honom.

Bland de få som uttalade stöd var Ryssland, Kina, Kuba, Bolivia, Nicaragua och så klart Turkiets Erdoğan som kallade Maduro för sin bror.

Efter detta följde breda fördömanden mot Maduro. Bland de få som uttalade stöd var Ryssland, Kina, Kuba, Bolivia, Nicaragua och så klart Turkiets Erdoğan som kallade Maduro för sin bror. Venezuela har drabbats av hyperinflation, en humanitär kris råder och UNHCR:s ansvariga på plats och i regionen besökte oss nyligen i riksdagen. De talade om att 5 500 venezuelaner dagligen lämnar landet till grannländerna och att insatser är mycket svåra.

Mot denna bakgrund är det självklart att en politisk lösning måste till. Enligt den gällande konstitutionen är det den valda Nationalförsamlingens president (talman) som i det läge ingen president korrekt har tillsatts, ska ha uppdraget att som interimspresident säkra att ett nytt val hålls inom 30 dagar. Det är Juan Guaidó som har det uppdraget och han stöds av de flesta grannländerna, Kanada, EU, USA med flera.

Självklart gör vi via EU humanitära insatser för folket även om Maduro inte ser några humanitära problem. Han uttalade i stället att humanitärt stöd är ett ”angrepp” på Venezuela.

När Sverige nu ingår i kontaktgruppen för att söka lösningar på den pågående utvecklingen är det viktigt att fokusera på att sätta tryck på den politiska lösningen. Utan att ge Maduro en sedvanlig livlina för att fortsätta sitt förtryck. Då kommer den humanitära situationen att bli än värre – och övergå i öppen konflikt.

Det kan tyvärr bli värre.

Kerstin Lundgren (C)

utrikespolitisk talesperson, riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel