Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det vore oansvarigt att inte agera

Sverige befinner sig i dag i en alldeles särskild situation. Vi har tagit emot väldigt många skyddsbehövande människor på väldigt kort tid.

Sverige och Tyskland har stått upp när övriga EU har stängt sina dörrar. Vissa dagar har det kommit lika många barn som motsvarar två–tre fullstora skolor.

Människor i vårt land har ställt upp. Lärare och socialsekreterare, rektorer och kommuntjänstemän har kavlat upp ärmarna och gjort vad vi kan för att barn som kommer direkt från krig och flykt ska få en ny start. Poliser och migrationsverkspersonal har byggt förtroende hos människor som aldrig tidigare haft anledning att lita på myndigheter. Medmänniskor har anmält sig som familjehem, volonterat i kyrkor eller vid tågstationer.

Vi har visat vad vi som land klarar av. Och ändå har det inte räckt. I dag visar rapporterna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att Sverige behöver andrum i syfte att ta hand om dom som kommit samt förbättra och utöka våra system i syfte att kunna ta emot fler.

Före jul var UNHCR-chefen António Guterres, FN:s mångårige flyktingkommissarie i Helsingfors och kommenterade bland annat flyktingsituationen i Sverige. Han sa att det svenska asylsystemet var ett av de bästa i världen, och det är viktigt att det inte försvinner. Därför måste hela EU ta sitt ansvar, Sveriges åtstramningar i flyktingpolitiken de senaste veckorna är inte alls vad som upprör honom mest. Det är förståeliga reaktioner på läget, menar han. Men just nu, under rådande omständigheter, är det enda rimliga att lägga skulden på det bristande europeiska ansvarstagandet. Att man låter några få länder göra det alla européer borde göra tillsammans, sade António Guterres.

I denna alldeles särskilda situation som Sverige i dag befinner sig i hade det varit oansvarigt av ett regeringsparti att inte agera. Miljöpartiet står fast vid en öppen och human flyktingpolitik, och kommer att göra allt vad vi kan för att Sverige ska återvända till denna politik så snart som situationen tillåter. Men att i dag stoppa huvudet i sanden och låtsas som om inget har hänt vore direkt oansvarigt.

LT:s politiske redaktör Tomas Karlsson kallar mig i sin ledare (LT, 18 december) för lydigt röstboskap och att jag svek mina ideal. Jag anser varken att jag var lydigt röstboskap eller att jag svek mina ideal.

Särskilt om man kommer från Södertälje vet man att samhället ibland kan behöva en paus i flyktingmottagandet. Det vet även Tomas Karlsson. Jag var 2005 under Irakkriget kommunalråd för Miljöpartiet i Södertälje när vi upplevde att många kommuner i Sverige vägrade öppna sina portar för flyktingar och Södertälje fick bära en tung börda. Nu finns det äntligen en lag som ser till att alla kommuner måste ta sin del av ansvaret för mottagandet. Men vi skulle behöva en liknande bestämmelse för hela EU, att alla medlemsländer tvingades ta sitt ansvar. Då skulle Europa kunna ta emot flyktingströmmen utan större problem.

Mina och Miljöpartiets ideal handlar om ett öppet och humant flyktingmottagande. Just nu befinner vi oss i en extraordinär situation som kräver extraordinära åtgärder för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för alla de flyktingar som redan har kommit hit.

Jag och Miljöpartiet hoppas att dessa extraordinära åtgärder snart inte längre kommer att behövas.

riksdagsledamot

Mats Pertoft (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel