Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det var inget vi berättade utåt" – SD:s valsedel i Nykvarn kunde ha kuppats

 
Kommunvalet 2018 Nykvarn
Visa alla artiklar

SD i Nykvarn valde inför valet att inte låsa sin valsedel, rapporterar SVT.

Annons

Inför tidigare val har Sverigedemokraterna på många håll i landet inte låst sina valsedlar, något som innebär att vem som helst kan skriva dit sitt namn på en valsedel och knipa en plats om den får tillräckligt många röster.

Vid förra valet ledde det till att en medlem från nazistiska NMR kuppade in sig i fullmäktige i Ludvika på ett SD-mandat.

Inför årets val hade SD på riksplanet låst sina listor och rekommenderade de lokala partiavdelningarna att göra samma sak, rapporterar SVT.

Något som inte skedde i Nykvarn.

– Det var såklart en risk, vi valde att ta den men det var inget vi berättade utåt, säger Patrick Claesson, gruppledare för SD i Nykvarn till SVT Nyheter Södertälje.

Orsaken är att partiet haft svårt att hitta folk till de fullmäktigeplatser man fått.

I Nykvarn var en av partiets stolar tom redan från början under förra mandatperioden, senare hoppade ytterligare en ledamot av med resultatet att två stolar stod tomma.