Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det var bättre på Tellemars tid

Det har runnit mycket vatten i Södertäljeån sedan Hasse Tellemars dagar, men frågan är om inte hans sätt att sköta programmet ”Ring så spelar vi” slår dagens med någon hästlängd. I varje fall för oss män över 60.

Om man analyserar själva programidén måste det väl ha varit att man lade ett program ganska tidigt på lördagsmorgnarna för att inte störa andra lyssnare, det vill säga man hade lite småprat med och för män, som man avslutade med en fråga och önskemusik, kanske dragspelsmusik eller liknande. Avsikten var naturligtvis att man inte ville plåga kvinnor och barn med dessa typiska mansangelägenheter, det svagare könet och barnen skulle få sova ut i lugn och ro på lördagsmorgonen.

Emellertid blev programmet så populärt att kvinnosaksmänniskorna inte kunde hålla sig borta – de lade undan för undan beslag på programmet, så att det numera har blivit ett program för i huvudsak kvinnor och barn (lyssna själva en lördag får ni höra).

Man har helt enkelt trängt bort männen, framför allt de medelålders och äldre.Det är ju ganska patetiskt att lyssna på frågor som ställes till barn, där modern står bakom och sufflerar. ”Hur många var dvärgarna?” – ”sju” viskar den stolta modern i bakgrunden (det ska inte förnekas att många män också vill visa sig på styva linan i sådana situationer). Det kan man kalla högklassig frågesport.

Samtidigt har man inskränkt programtiden med en kvart för att just sända barnprogram. Är det något slags jämlikhetstänkande från radion det är fråga om? Man kan alltså, sammanfattningsvis, önska att män skulle få ett program som passar dem, men även om ett sådant program skulle läggas exempelvis kl. sex på lördagmorgonen, skulle det förmodligen stjälas och anpassas för kvinnor och barn, om det blev tillräckligt populärt.

S V Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel