Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det svenska medborgarskapets värde måste höjas

Ett medborgarskap har stor betydelse såväl rättsligt som symboliskt. Det står för samhörighet med vårt land och det ger också möjlighet att bidra till sammanhållning.

Vårt land ska vara öppet och ett land där människor oavsett bakgrund har möjlighet att komma till sin rätt, samtidigt som krav ska ställas på att alla ska vara med och bidra efter bästa förmåga.

För vuxna som vill bli svenska medborgare i dag krävs det att personen har permanent uppehållstillstånd, kan styrka sin identitet och att man bott i landet en viss tid samt levt ett skötsamt liv här.

Medborgarskapets värde måste respekteras och värnas, det måste värderas högre. Moderaterna lägger ett antal förslag för det samtidigt som reglerna för medborgarskap bör utformas för att främja integration.

Medborgarskapets värde måste respekteras och värnas, det måste värderas högre.

Moderaterna vill:

• Alla som beviljas medborgarskap i Sverige ska ha grundläggande kunskaper i svenska språket och det ska visas genom betyg eller genom ett prov. Även grundläggande kunskaper om det svenska samhället ska kunna visas genom prov. Språket har stor betydelse för integrationen.

• Krav på egen försörjning. Kravet skulle kunna vara att den huvudsakliga inkomsten inte utgörs av försörjningsstöd. Egen försörjning har stor betydelse för integrationen.

• Förläng hemvistkravet med två år för medborgarskapets beviljande. I dag krävs som huvudregel fem års hemvist i Sverige, för statslösa och flyktingar fyra år och nordiska medborgare två.

• Integrationsbonus på tre år. Den som jobbar och försörjer sig själv, och har klarat krav på kunskaper i svenska och om det svenska samhället, ska kunna bli medborgare tre år tidigare än vad som annars varit fallet. En extra drivkraft för att komma in i samhälls- och arbetslivet.

• Möjlighet att återkalla medborgarskap i vissa allvarliga fall. Återkallelse av medborgarskap är i dag inte tillåtet enligt svenska regler, då måste grundlagen ändras.

• Värna det svenska passet. I fjol anmäldes 60 000 pass som borttappade eller stulna. I vissa fall kommer dessa till användning för illegala syften. Vi vill förstärka åtgärderna mot missbruk av pass.

Marita Lärnestad (M)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel