Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det slutgiltiga valresultatet är försenat – kommer på söndag

I måndags började länsstyrelserna i landet sin slutgiltiga röstsammanräkning. Den skulle vara klar i dag, fredag, men nu är prognosen att resultatet kommer på söndag.

Anmäl text- och faktafel

Förseningen med det slutgiltiga valresultatet beror på att antalet sena förtidsröster har ökat sedan tidigare val, skriver Länsstyrelsen Stockholm på sin hemsida. Det är också fler förtidsröstare som har personröstat, vilket gör att valsedlarna tar längre tid att hantera.

– Den slutliga rösträkningen har tagit längre tid än väntat, särskilt i storstadsregionerna. Trots att vi kallat in extra personal och har arbetat långa dagar kommer vi inte att bli färdiga under fredagen. Att det tar tid beror till stor del på ändrat väljarbeteende, säger Elin Gradeen, valsamordnare på Länsstyrelsen i Stockholm på Länsstyrelsens hemsida.

Det slutgiltiga valresultatet som fastställer fördelningen av mandat mellan partierna och vilka ledamöter och ersättare som tar plats i riksdagen planeras komma ut på söndag.