Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ska vara tillåtet att tigga på Södertäljes gator

I LT:s valtjänst #kandulova har en läsare frågat Södertäljepolitikerna om de kan lova att minska tiggeriet utanför affärerna. I svaren framgår att tiggeriförbud inte en fråga som Södertäljepolitikerna själva kan besluta om – det är i slutändan en fråga för riksdag och regering. Men svaren är ändå intressanta, eftersom de säger något om vilka förändringar på riksnivå som lokalpolitikerna anser att Södertälje kommun ska verka för och vad partierna vill göra i riksdagen. Det är endast Moderaterna som svarar ja på frågan om att minska tiggeriet, de vill titta på kommunala lösningar för att motverka det. Men även Realistpartiet uttrycker sig positivt till ett förbud, de hänvisar dock till rikspolitiken, och Sverigedemokraterna har tidigare meddelat att de vill se ett tiggeriförbud.  

Det är bra att inte fler partier vill verka för ett förbud. Alla människor bör ha långtgående rätt att göra vad de vill utifrån sin situation, så länge det inte direkt skadar någon annan. Att förbjuda tiggeri vore att ta bort ett alternativ för människor som redan har få alternativ. Detta betyder inte att tiggeri är något positivt, men dåliga alternativ bör inte förbjudas när andra alternativ är ännu sämre. I slutändan är det individen själv som bör avgöra vad som är det minst dåliga alternativet. Detta handlar även om att den som vill ge pengar till någon som tigger ska ha rätt att göra det utan att bli hindrad av staten. Det betyder inte att man måste ge pengar eller att tiggeri inte kan vara jobbigt även för den som inte tigger. Men skälen för att förbjuda något bör vara starkare än att det bara är jobbigt i största allmänhet.

Det är inte roligt att se tiggeri på Södertäljes gator, men vi bör inte göra det svårare för människor som redan har det svårt.

Ett argument mot tiggeri är att de som tigger är utsatta för människohandel eller deltar i organiserad brottslighet. Därför är det intressant att ta del av vad polisen säger. I den fördjupade rapport som polisen gjorde 2015 om brottslighet kopplad till tiggeri var slutsatsen att “de flesta av de utsatta EU-medborgare som kommer till och befinner sig i Sverige för att tigga gör det frivilligt, utan kriminella syften och utan koppling till organiserad brottslighet.” I det faktablad om tiggeri som polisen tagit fram skriver de att det är främst personer med funktionshinder och barn som löper risk att falla offer för människohandel kopplat till tiggeri. Människohandel förekommer och det är mycket allvarligt. Men polisen bör fokusera på att bekämpa dem som bedriver människohandel och inte på alla som tigger.

Dessutom finns det en del som tyder på att tiggeri faktiskt kan ha positiva effekter för att minska fattigdomen. Pengarna går i huvudsak till familjen där hemma och EU-migranter har en större andel barn som går i skola jämfört med dem som stannar hemma, säger den norska sociologiforskaren Guri Tyldum, som gjort en studie där de intervjuat 1 200 tiggare i Skandinavien, till sidan forskning.se. Det är inte roligt att se tiggeri på Södertäljes gator, men vi bör inte göra det svårare för människor som redan har det svårt.