Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ska vara jobbigt att röka

Hur mycket ska politiken styra över oss som individer? Frågan är central och en vattendelare mellan de olika politiska ideologierna.

Annons

Socialismen förespråkar stark statlig styrning, liberalismen anser att individen ska kunna påverka sitt liv så långt det är möjligt. Grovt förenklat.

Individens frihet bör vara omfattande. Men det finns valfrihet som kan bli ofrihet för någon annan.

Dit hör en rad beteenden som i sig är skadliga men som inte för den skull är förbjudna. Som att röka.

Den enes beslut att röka drabbar den andre i form av passiv rökning. Det påverkar även alla då det kostar samhället stora summor för den vård som krävs av rökningens konsekvenser.

Hade tobaken introducerats i dag hade den aldrig blivit godkänd för allmänt bruk. Det är livsfarligt att röka, alla vet det. Men det är också socialt accepterat.

Precis som bruk av alkohol som kostar samhället ännu större summor och väldigt mycket mer lidande. Ska då politikerna hindra medborgarna att göra något som är fullt tillåtet?

På allmän plats blir det mer och mer vanligt att det råder rökförbud. Runt entréer gäller rökfria zoner och på vissa arbetsplatser är det inte längre tillåtet att ta rökpaus.

I projektet ”Tobacco Endgame”, som är ett initiativ av organisationen Tobaksfakta, vill man sätta ett måldatum för utfasning av rökningen i Sverige (år 2025). Folkhälsominister Gabriel Wikström meddelade nyligen i ett morgonprogram i Sveriges television att han och hans regering ställer sig bakom målet.

Visst kan det verka som en utopi men minns då tonläget inför rökstoppet på krogen för elva år sedan. Det skulle aldrig gå, befarade många.

Det tog inte många veckor förrän det var en självklarhet att man inte rökte inomhus även på kaféer och restauranger.

Förutom arbetsmiljö- vinsten för personal, minskade kostnader för all förslitning på grund av rök, så ledde det också till ett minskat feströkande.

Att röka blev lite för omständligt.

Det är ett fritt val att börja röka. Däremot är valet att sluta inte lika självklart. Nikotin är ett centralstimulerande medel som är väldigt beroendeframkallande. Det vet alla som försökt sluta.

Ett hjälpmedel för många har varit att gå över till snus. Här finns en diskussion om snusets eventuella hälsorisker men att det är bättre att snusa än att röka borde de flesta skriver under på.

Ändå verkar staten motarbeta snuset med lika stor frenesi som rökningen.

En ny svensk tobakslag som är en anpassning till EU-reglerna gäller från 20 maj men detaljerna presenterades först nu i veckan av Folkhälsomyndigheten.

Det gäller krav på varningstext på snusdosorna som ska se ut på ett speciellt sätt.

Man ska således skapa etiketter med ny design och ha allt klart att sätta i produktion på tre veckor.

Förståelsen för företagares villkor verkar minst sagt begränsade.

Däremot uppfyller Sverige sin bild av att vilja vara bäst i EU-klassen.