Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det nya assyriska året firas ordentligt

Assyriska riksförbundet bjuder upp till dans, politik, teater och musik på söndag. Det är dags att fira det nya assyriska nyåret.

På söndag bjuder Assyriska riksförbundet in till firandet av Akitu – det nya året. Firandet sker i Assyriska Kulturhuset i Södertälje och startar vid 14 .

– Det ska bli kul, vi hoppas bara på fint väder, det gör mycket, säger Afram Yacoub, ordförande i Assyriska riksförbundet.

Under dagen kommer det att bjudas på bland annat live-musik, dans, teater och grill.

– Det brukar komma ungefär 1000 personer men i år hoppas vi på ännu fler.

Besökare kommer från hela landet för att fira tillsamman i Södertälje och barnen kan ansiktmålas eller hoppa hoppborg.

Fyra politiker kommer också vara på plats för att hålla var sitt tal; Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna, Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet och Göran Pettersson (M) från riksdagens utrikesskott.

– De kommer prata om problemen i Mellanöstern och Assyriernas situation och hur Sverige spelar en roll, säger Afram Yacoub.

Efter firandet är planen att ta sig vidare till Södertälje fotbollsarena för att Assyriska FF:s premiärmatch i Superettan.

Firar alla assyrier Akitu?

– Långt i från alla firar men det är en stark symbol och har stor betydelse för vårt ursprung och tradition.

En saga om kärlek

Det assyriska nyåret hyllar den pånyttfödelse som sker i naturen i och med vårens ankomst och bottnar i en kärlekssaga mellan fruktbarhetens guddina Ishtar och växtlighetens gud Tammuz.

Arkeologiska visar att högtiden levde i Beth Nahrin fram till kristendomens inträde. Högtiden har för assyrier blivit en viktig kulturell festlighet med koppling till gruppens historiska arv. Högtiden firas bland annat i Södertälje, Göteborg och Jönköping.

Källa: Hujådå