Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det minst sagt gröna miljöpartiet och miljön

Annons

Har just läst de två miljöpartisterna Pär Holmgren och Naiara Pereira Cunha debattartikel (LT, 14 maj) och konstaterar att så mycket debatt är det inte, utan mer eller mindre en ren reklamartikel. Den gröna färgen förknippas ofta med sådana som inte är så insatta i det de ska syssla med, som är en aning naiva och saknar erfarenhet, så det passar bra att Miljöpartiet kallar sig för gröna.

Anmäl text- och faktafel

Att MP är ett utpräglat storstadsparti är lätt att konstatera eftersom resultatet av elcykelbidraget innebar att landsbygden betalade för storstadsbornas elcyklar. Att det är nyttigare för hälsan att själv trampa förbisågs helt och hållet.

Sedan var det bidraget till inköp av elbilar, bilar som inköptes till ett subventionerat pris av smarta personer för att omedelbart säljas vidare till Norge. Den stora summa som det kostade skattebetalarna kunde alltså delas mellan dessa personer och köparna i Norge och hela miljöeffekten stannade i Norge.

Sedan har vi också det här med 100 procent förnybar energi. Rent vetenskapligt kan energi inte förnyas, men frånsett denna okunskap återstår frågan om hur omställningen ska kunna genomföras.

Vad sedan gäller tåg kontra flyg vet vi att byggande och underhåll av järnväg kräver enorma energiresurser, något som flyget inte belastar miljön med.

De kalla vinterdagar när hela himlen är gråmulen och vinden inte blåser, ska vi importera kolgenererad energi från Tyskland eller fossilgasgenererad energi från Ryssland? Ska allting i framtiden baseras på elektricitet måste vi också kunna generera den på ett tillförlitligt sätt. Här saknas konkretisering.

Läs även Tomas Karlsson: Miljöfrågor är heta – Europas miljöpartier är det inte

Vad sedan gäller tåg kontra flyg vet vi att byggande och underhåll av järnväg kräver enorma energiresurser, något som flyget inte belastar miljön med. Varför nämns det aldrig? Varför redovisas inte kostnader för omhuldade snabbtåg som EU:s revisorer dömer ut?

MP är en stark förkämpe för stor invandring. Genom att öka folkmängden i Sverige ökar vi också behovet av energi och belastningen, på alla sätt och vis, på miljö och klimat. Är det så svårt att inse att det är vi människor som påverkar och att, ju fler vi är, desto mer kommer vi att påverka. Tillväxt, i alla dess former, är den största förändraren av miljö och klimat och den största artutrotaren.

Nej, kära gröna, vi vill nog gärna ha mindre naivitet och önskedrömmande och mer realpolitik innan vi överväger att rösta på er.

Erik Stenborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel