Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det måste finnas många vägar in

Arbetsförmedlingen gör ett viktigt jobb – men klarar inte allt. Därför behövs flera aktörer, som Manpower Telge jobbstart, för att skapa sysselsättning. Problemet kan aldrig vara att det görs för mycket.

Den 2 februari har det gått ett år sedan kommunalrådet Anders Lago (S) tillsammans med Manpowers Nordenchef Lars Forseth presenterade planerna på ett gemensamt bolag – Manpower Telge jobbstart – för att få ut dem som gått länge på socialbidrag, samt nyanlända flyktingar på arbetsmarknaden.

Ett av skälen till detta oväntade drag, för att komma från en socialdemokratisk kommunstyrelseordförande, var att statliga kolossen Arbetsförmedlingen inte varit

speciellt lyckosam med detta. Inte ens under blomstrande högkonjunktur. Budskapet var glasklart: Södertälje tänkte inte längre rulla tummar.

Vid bolagspresentationen i fjol, precis som nu, var det lågkonjunktur. I LT i går kunde du läsa att Manpower Telge jobbstart trots detta, och parallellt med att man bygger upp den helt nya verksamheten, har fått ut 37 människor i jobb och fem i studier. I den allra senaste gruppen från i höstas har 40 procent av deltagarna nu egen försörjning.

Det lever förvisso inte upp till målsättningen på 50 procent – men är lovande. Och den kritiska ansatsen i LT-artikeln framstår som märklig. Ännu är det för tidigt att utvärdera satsningen – och det är absolut för tidigt att döma ut den.

Både Arbetsförmedlingen och Manpower Telges jobbstart – och gärna ännu fler aktörer – behövs för att Södertälje ska kunna minska de stora socialbidragskostnaderna.

Den som talar i termer av antingen–eller, i stället för både–och, lever kvar i en tid där systemen alltid gick före människan. En tid som åtminstone en socialdemokrat, Anders Lago, lämnat.

Varje enskilt arbete som skapas är ren vinst – för individens ekonomi och självkänsla och för samhället som får skatteintäkter i stället för bidragsutgifter. Lägg därtill den psykologiska vinst som ligger i att familjer får uppleva hur det är när mamma och/eller pappa lämnar bidragsberoende och har ett arbete att gå till.

Det är då fullständigt oväsentligt om handläggare på Arbetsförmedlingen eller någon annan hjälpt till att ta fram jobben.

Det ska finnas många vägar in, som näringsminister Maud Olofsson (C) brukar säga.