Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det handlar om någon sorts Järnarasism”

Får det lov att vara ett glas moraljuice? Det undrar Karin Pihl i en krönika i Expressen som snabbt blev viral. LT har kollat hur Saltå kvarn reagerade på hennes åsikter om företaget.

I en krönika i Expressen kritiserar Karin Pihl ekohipsters som köper Saltå kvarns produkter, men vet väldigt lite om biodynamisk odling, antroposofi och Vidarkliniken, som äger Saltå kvarn.

”En juice från Järna är en röst mot beprövad vetenskap och för vaccinmotståndare som tror att växter har själ. Låt er inte förföras av de tjusiga förpackningarna”, skriver hon.

Företagets vd, Johan Ununger, är måttligt road av krönikan. Han har läst den, men inte reflekterat vidare över Karin Pihls åsikter.

– Det är bara tröttsamt, tycker jag. Hennes åsikter är fördomsfulla och går inte att sakligt bemöta. Hon tycker att det som pågår i Järna är humbug och svårt att förstå, och det får hon väl tycka, säger han till LT.

I sin text menar Karin Pihl att få ”moraliska personer som handlar eko, gillar feministiska sidor på Facebook och bara äter kött när det bjuds” kan motivera sina val. Att de i själva verket vet väldigt lite om ekologisk och biodynamisk odling. Enligt Johan Ununger är förmodligen inte heller Karin Pihl speciellt insatt i ämnet.

– Hon har åsikter och värderingar som hon har all rätt att ha. Men det är fördomar. Det handlar om någon sorts Järnarasism, att det är okej att göra sig lustig över saker som sker i Järna. Förmodligen handlar det om oförståelse också. Hon har säkert aldrig varit i Järna och har svårt att förstå vad som händer där, säger Johan Ununger.

Varför är det okej att göra sig lustig över Järna?

– Det övergår mitt förstånd. Järna är litet och är väl lätt att ge sig på med liten risk, säger Johan Ununger.