Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det handlar om människor, inte enbart juridik

Annons

LT:s ledarskribent Fredrik Thorslund har enbart ett öga och det vilar tungt och vällustigt mot den svenska byråkratin. Hans artikel ”Politisk ärelystnad ger juridiska fuskbyggen” är så ensidigt belastad att en tiondel kunde vara tillräckligt.

Signalerna från Stockholm 2014–2015 var så otvetydiga att ingen kunde missförstå dem. I Sverige är flyktingar välkomna och de gick från Afghanistan. Hela vägen, per fot mestadels och i rangliga ”båtar” över havet.

Thorslund berör inte ens det sista när han skriver om gymnasielagen. Han är helt och hållet upptagen med att se vad juridiken står för. Och visst han har rätt. Detta är förstås ett djupt juridiskt haveri.

Men vad hjälper det de strandsatta afghanerna här i vårt land? Att de blivit offer för de bisarra Reinfeldtska övertonerna om att här får ni stanna, ni vet ”öppna era hjärtan”. Och det var förvisso inte bara enbart förra statsministerns fel, hela det offentliga Sverige talade med en röst.

Men tji fick de, afghanerna fick stanna till halva antalet (om ens det) medan resten ska ut ur landet. Hur det nu ska gå till.

I denna tidning har politiska redaktören Tomas Karlsson redan skrivit låt dem stanna. Och detta har ävenledes Annie Lööf (C) tagit som sitt ställningstagande, de som gick hit från Afghanistan kan vi inte bara kasta ut hur som helst (även om Sverigedemokraterna tycks anse detta).

Trots ett yvigt juridiskt språkbruk blir det ingen rätsida på den här helt hopplösa situationen. Lööf har redan sagt att hela beredningen och lagförslaget är riktigt uselt, urdåligt. Men vad göra med de 9 000 afghaner som nu snabbt utsätts för Migrationsverkets krypskytte. De 9 000 är nu nere i 7 000. Och fler kommer att utsättas för fler juridiska finter, i syfte att bli av med dem.

Tji fick de. Ut ska de.

Ett väldigt pinsamt förlopp från början till slut.

Anders Hammarlind

god man

Artikeln kommenteras av Fredrik Thorslund här.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel