Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det händer kulturåret 2018

Stora museer slår upp portarna på nytt, litteraturen firar flera jubileer och Johannes Anyuru släpper politiska texter mitt under brinnande valår. Över hela 2017 svävar också Bergmans ande.

Här är nästa års stora kulturhändelser.

Två hundraårsjubileer inleder nästa år. Det ena kommer att vida överskugga det andra: firandet av Ingmar Bergmans hundraårsdag har redan tjuvstartat och är tänkt att pågå hela nästa år. Satsningen räknas som en internationell angelägenhet, med en lång rad nyutgåvor av Bergmans böcker, nyproducerade kortfilmer i Bergman-anda, museiutställningar och dokumentärfilmspremiärer.

Betydligt blygsammare uppmärksammas Elsa Grave, som även hon skulle ha fyllt 100 år. Den egensinniga poeten var en av modernismens föregångare, och gestaltade en förlegad kvinnorolls vånda. Flera nya böcker och regionala firanden hyllar också hennes gärning.

Och de litterära jubileerna fortsätter. Augustpriset fyller 30 år och Internationell författarscen 20 år – vilket man bland annat firar med att bjuda in den Nobelpristippade sydkoreanske poeten Ko Un till Stockholm.

Den lässugne har flera efterlängtade romaner att se fram emot, 2018 kommer till exempel Elena Ferrantes debutbok på svenska. Dessutom ger Philip Pullman ut en fortsättning på sin kulttrilogi om mörk materia, 17 år efter den första boken. Johannes Anyuru, mångfaldigt prisad under 2017, formulerar sina tankar om politik och estetik i en bok som lär vara brännande aktuell under valåret.

Två tunga museer gör också nya avtryck i Sveriges museiliv: Nationalmuseum och Röhsska museet nyöppnar. Båda har en ny ledning, och en ambition att presentera samlingarna på ett mer modernt sätt.

Elin Swedenmark/TT

Fakta: Kulturåret 2018

Nationalmuseum nyöppnar i oktober 2018. Det blir ljusare lokaler, moderna presentationer där måleri och konstobjekt blandas samt många fler utställda föremål från samlingarna. Sammantaget ska detta ge ett nytt och mer modernt museum. Med ett rejält tillskott i kulturbudgeten hoppas kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) att det ska göra vårt kulturarv mer angeläget. 13 oktober är det dags att öppna dörrarna för publiken.

Röhsska museet nyöppnar. Hösten 2018 invigs museet på nytt, efter en lång tids turbulens, med den nya chefen Nina Due. Hon vill nå ut till fler och tydligare ta avstamp i dagens designdebatt, med publika möten och ett bredare pedagogiskt program.

Minnesmärket över tsunamins offer invigs sommaren 2018. Konstnären Lea Porsager är verksam i Köpenhamn och anställd som doktorand vid Konsthögskolan i Malmö, Lunds universitet. Hennes "Gravitational ripples" ska omforma sluttningen på Blockhusudden invid Thielska galleriet i Stockholm.

Augustpriset fyller 30. I tre decennier har litteraturpriset delas ut. I samband med jubileet lanserar också Förläggareföreningen ett hederspris till en upphovsperson som har varit betydelsefull för svensk litteratur.

Internationell författarscen fyller 20. Man firar med att satsa på gästerna, som är bland andra Ko Un, Neil Gaiman, Kim Thuý, Linn Ullmann, Asli Erdogan, Leila Slimani och Ian McEwan.

Elena Ferrantes "Plågsam kärlek" ges ut på svenska. Den italienska författaren fortsätter att vara enormt efterfrågad. I mars kommer översättningen av hennes debutroman.

Han har länge formulerat sig personligt och pregnant kring estetik och politik. Men inte förrän nu samlar Johannes Anyuru de texterna i en bok. "Tills vi har något" utkommer i mars och lär bli välciterad inför årets val.

Bergmanåret. Enbart på Norstedt kommer 40 böcker om och av Ingmar Bergman, med förord av bland andra Nina Bouraoui och Karl Ove Knausgård. Ett Bergmanretrospektiv på Cinemateket i Stockholm invigs, flera pjäser och filmer får premiär och regissörens födelsedag firas med ett specialprogram i SVT.

Elsa Grave fyller 100. Elsa Grave-sällskapet ger i samarbete med Ellerströms ut boken "Fjorton röster om Elsa Grave" om hennes liv och verksamhet. Ett urval av hennes författarskap presenteras i "Elsa Grave. Prosa", med urval av Kristina Hallind och region Halland anordnar ett stort firande.

Bokmässan tar nya tag efter kontroversen med Nya Tider, som nu portas. Frida Edman är ny tillförordnad mässansvarig och har sagt att mässan under 2018 ska utöka satsningarna på lärare och bibliotekarier.

KulturTT