Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går att stoppa bilbrandsepidemin

Den epidemi av bilbränder som nu härjar i landets städer, inkluderat Södertälje, måste få ett stopp. Vanliga hederliga människor drabbas och vem vill bo i ett bostadsområde eller plats där bilar brinner var och varannan natt?

Både Joakim Granberg (LT, 10 augusti) och Dan Nilsson (LT, 13 augusti) har gett uttryck för frustrationen.

Att alla vi Södertäljebor som bor här och slår vakt om det goda samhället blir förbannade är självklart. Det goda samhället måste nu säga ifrån på samma sätt som när den grova organiserade brottslig-heten i Södertälje tämjdes. Då människor började våga vittna mot utpressare. Då intensiva polisinsatser jagade pengaflödena och kommunen satsade stort på sociala insatsgrupper som fokuserar på de, trots allt, ganska få unga som är på väg in i kriminalitet och gäng.

Vi såg en kraftig nergång i alla typer av brott – även så kallade mängdbrott. Nu finns tecken på att utvecklingen vänder igen. Polismyndighetens gigantiska omorganisation och centralisering verkar så här långt inte förändrat något – snarare tvärtom.

De skäl, urskuldanden och bortförklaringar som brukar anges av de som tror sig förstå människans natur är exempelvis försäkringsbedrägerier och allmän tristess, för milda straff, för få poliser och dålig uppfostran med mera. En kultur som inte skiljer på mitt och ditt.

Säkert handlar det om en mix av detta när bilar sticks i brand. De allra flesta som befinner sig i ett utanförskap väljer emellertid inte den kriminella banan utan det goda samhället. Jag utgår från att det nu handlar om unga, arga pojkar som satt egna gränser och lagar och en vuxenvärld som inte mäktar med att säga ifrån.

Jag tror inte att fler poliser är den enkla lösningen då det handlar om att förändra ungas värderingar och föreställningsvärld om hur ett civiliserat samhälle ska fungera. På väldigt många mindre orter där det inte finns eller funnits polis på många år brinner inga bilar. Det beror snarare på att det goda samhällets värderingar dominerar där. Vuxenvärlden i stort har ett ansvar.

Naturligtvis måste lagföring och straff skärpas och övervakningen av p-platserna förbättras. Vi vet att effektiv kamera-övervakning fungerar avskräckande och under lättar utredande av brott. Integritetsaspekten väger för mig lättare än trygghetsbehovet. Jag anser att det behövs mer av sådan kontroll nu 2016.

Viktigast för Södertälje är emellertid att ta lärdom av den myndighetssamverkan som polisinsatsen Tore 2 gav. Ska trenden åter brytas så anser jag att den framgångsrika satsningen på ”sociala insatsgrupper” som gjorts ytterligare måste förstärkas och att fler unga i riskzonen involveras.

Även staten – inte bara kommunen – måste vara med och finansiera denna ökade satsning. Den har varit mycket framgångsrik och sannolikt nyckeln till att Södertälje under flera år haft och har en betydligt gynnsammare utveckling än flera av de platser där våldet härjar i andra delar av Stockholms län, Malmö och Göteborg.

Bygg vidare på de goda erfarenheterna och återupprätta det som präglade Tore 2 så kommer även den nu pågående bilbrandsepidemin med tiden försvinna.

kommunalråd, före detta ledamot i Södertälje polisnämnd

Staffan Norberg (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel