Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det fria ordet under hot

Auktoritära styren eller ständig kostnadsjakt – möjligheten att bedriva journalistik, ett av demokratins fundament, begränsas.

Annons

Under 2015 dödades 111 journalister i världen, enligt Reportrar utan gränser. Två tredjedelar av morden skedde i länder där det inte råder krig eller väpnad konflikt.

I veckan attackerades Maria Persson Löfgren, utrikeskorrespondent på Sveriges radio, i ryska delrepubliken Ingusjien av flera män. Hon reste med medlemmar ur en människorättsorganisation och tre andra journalister – norske Öystein Windstad, samt Aleksandrina Elagina och Egor Skovoroda från Ryssland. Bussen de färdades i stoppades – Persson Löfgren och de andra misshandlades och bussen sattes i brand.

I Ryssland är det vanligt med våld och hot mot enskilda journalister. Försöken att skrämma till tystnad, i tron att man ska slippa oberoende granskning, är mer eller mindre sanktionerat från Kreml. På Reportrar utan gränsers lista över pressfrihetsläget i världen ligger Ryssland på plats 152. Några placeringar bakom Turkiet, där president Erdogans alltmer auktoritära styre nu under vintern fortsatt sina ansträngningar att tysta kritiker. Nu senast tog staten över kontrollen över oppositionella tidningen Zaman. Tidigare har andra tidningar drabbats.

Det är illa. Särskilt när detta sker samtidigt som Stefan Löfven (S) och övriga europeiska ledare fjäskar å det väldigaste för regimen i Ankara för att slippa ta emot människor på flykt i Europa.

Även inom EU ser vi hur auktoritära ledningar i Ungern och Polen, med hjälp av nya medielagar, på samma sätt vill ta kontroll. Kritiskt granskande medarbetare rensas bort från ländernas public service-kanaler och i deras ställe kommer partilojala megafoner – det fria ordet ska inte vara fritt, makten ska ha sista ordet. Det är ingen slump att sverigedemokrater, som Erik Almqvist, hyllat Polens regerings utrensningar.

I Sverige finns inte motsvarande hot mot pressfriheten. Även om de allvarliga hoten mot enskilda journalister och redaktioner har ökat, inte minst sedan Sverigedemokraterna vuxit sig större.

Nej, de utmaningar mot framtidens journalistik som främst gäller i Sverige är av annat slag. De handlar om ekonomi.

Antalet journalister på landets redaktioner blir allt färre – enbart på LT säger det senaste besparingsprogrammet från ägaren Mittmedia att 25 procent av de redaktionella tjänsterna ska bort. Och fler sparpaket kommer.

När färre journalister ska granska makten, den fria pressens viktigaste uppgift, öppnas fältet även här för den som gillar tillrättalagda budskap. I slutändan är det du som medborgare som drabbas. För parallellt med att redaktionerna krymper bygger kommuner och myndigheter ut sina pressavdelningar. Man vill styra informationsflödet – och ”få bra media”. Den utvecklingen är hotfull.