Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det finns spår som åklagarna inte följt upp”

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Vad har samurajsvärdsbråket i Ronna 2009 med morden på Oasen att göra? Svaret lär vi inte få, men enligt ”Torpedens” försvarare är det ett av flera spår som hade kunnat ge intressant information om polisen hade följt upp det.

I går var det dags för försvararna Jan Karlsson och Elsa Svalsten att slutplädera för sin 21-årige klient, Torpeden. De hävdade, liksom Bernard Khouris försvarare, att åtalet är byggt på struktural bevisning där åklagarna fyllt i luckorna i sin brottshypotes med lösa antaganden.

En sådan skulle exempelvis vara att Torpeden under en grillträff på Hyggesvägen på mordnatten ska ha beordrat ”springpojkarna” att flytta de stulna mördarmopederna till Hövdingevägen inför mordet.

– Men det är inte styrkt det åklagarna påstår, inte heller polisen som anländer på kvällen har sett honom på Hyggesvägen, säger Jan Karlsson.

Däremot, menar försvararna, att polisen och åklagarna, bestämt sig för att det är Torpeden som gjort det utifrån ”uteslutningsmetoden.

Vidare hävdar åklagarna att Torpedens telefon laddar på en av de två misstänkta ”mördarlurarna” som används strax innan morden.

En besvärande omständighet, men inget bevis eftersom varje bevisdel måste prövas för sig, svarar Jan Karlsson och pekar på att numret var nästan identiskt med Khouris nummer och det kan ha varit en helt vanlig felslagning. Det kan också ha varit någon annan som lånat Torpedens telefon, vilket inte var ovanligt.

– Det är inte ställt bortom allt rimligt tvivel, säger han.

Men framförallt riktade Jan Karlsson in sig på alternativa spår som polisen valt att inte följa upp – spår som vid en närmare granskning hade kunnat ge intressanta uppgifter och kanske även alternativa gärningsmän.

Ett sådant är misshandeln med samurajsvärd den 18 maj 2009 i Geneta – en nyhetshändelse som uppmärksammades i LT.

Unga män råkar i luven på varandra utanför Ronnaskolan och jagar varandra med fordon. Två bilar jagar iväg en mopedist till korsningen Strängnäsvägen-Prästgårdsvägen där han huggs med samurajsvärd. Skadad med benfrakturer körs han med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset.

Med i bråket påstås Eddie och K-sigge ha funnits. Vem som gjort vad har dock inte framkommit. Men ett vittne ska efter dubbelmordet ha sagt att hon misstänkte en person som var med i samurajsvärdsbråket för inblandning i morden på Oasen – en person som ingår i andra kriminella kretsar än de som är aktuella i rättegången. Fler intressanta uppgifter har framkommit i utredningsmaterialet. Men Jan Karlsson är noga med att inte peka ut någon, endast peka på spår som inte följts upp och som möjligen hade gett intressanta svar.

– Den personen har också kontakt med nummerserien under mordkvällen och ses i Ronna samma dag. Men åklagarna har gjort ett aktivt val att inte gå vidare med det, säger Jan Karlsson.