Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns ingen pensionärsskatt

Med bara några dagar kvar till valet står vallöftena som spön i backen som aldrig förr. Plötsligt finns medel för snart sagt allt man kan önska sig. Och i detta avseende är regeringspartierna tillsammans med Vänsterpartiet och alliansen lika goda kålsupare.

Men något har de gemensamt. Nämligen insikten om att landets pensionärer blivit en allt viktigare målgrupp i det politiska arbetet. Löftena om vård, boende, ökade bidrag, skattessänkningar och så vidare tycks aldrig ta slut.

Personligen tycker jag debatten är ganska obehaglig och vittnar om ett cyniskt förhållningssätt mot en sårbar grupp i samhället och där man i första hand vill rädda det egna politiska skinnet/mandatet. Men vi kan väl tills vidare bortse från det.

Det jag vill ha sagt är att det är nog dags att ta död på ett av de vanligaste lockbetena i kampen om väljarna, nämligen myten om den så kallade pensionärsskatten. Den används ofta i debatten och då naturligtvis i första hand av regeringspartierna.

Men, hör och häpna: det finns ingen pensionärsskatt och har aldrig funnits. Pensionärer har aldrig särbeskattats eller belastas av avgifter som skulle kunna tolkas som någon form av skatt.

Bakgrunden är i stället olika åtgärder som tillskapats för att dämpa eller omfördela skatteuttaget mellan olika inkomstslag inklusive pensioner och andra skatteobjekt, till exempel förmögenhet och arv. När det gäller inkomst är det framför allt jobbskatteavdraget som spökar. Men även de ändrade grundavdragen har betydelse för hur inkomstbeskattning slår mot olika grupper.

Höjningen av grundavdraget har däremot främst gynnat pensionärerna. Men det talar man sällan om.

Jobbskatteavdragen har naturligtvis i första hand gynnat löntagarna. Men i och med att det sannolikt även positivt påverkat sysselsättningen och därmed skatteintäkterna har reformen med jobbskatteavdrag indirekt gynnat pensionärerna eftersom pensionsutvecklingen till en inte obetydlig del sammanhänger med skatteintäkternas tillväxt.

Höjningen av grundavdraget har däremot främst gynnat pensionärerna. Men det talar man sällan om. Jag menar självklart inte att man ska bortse från den besvärliga situation som många pensionärer de facto befinner sig. Tvärtom.

Allt tal om pensionärsskatt är rent nonsens för att inte säga flagrant ljug

Men det har egentligen inte med skattefrågorna att göra utan handlar i första hand om ett strukturellt fel i själva pensionssystemet. Och det är en mycket större fråga som dessvärre kan ta en ände med förskräckelse om några år.

Nej, vad jag är ute efter är min förmodan att myten om pensionärsskatten skulle komma att spela en stor roll i valdebatten tyvärr slagit in med full kraft. Jag tycker därför att det är viktigt att man – om än i elfte timmen – klargör för oss pensionärer och för de väljare som inom snar framtid ska gå i pension att allt tal om pensionärsskatt är rent nonsens för att inte säga flagrant ljug och en trist variant av politiskt bondfångeri som inte hör hemma i en seriös valdebatt.

Mårten Rönström

pensionär

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel