Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns inga skitjobb

I debatten om lägre ingångslöner för unga och nyanlända så är det för oss realister en självklarhet att det kommer att leda till fler arbetstillfällen om man kan erbjuda dem en ”lärlingslön” som introduktion till arbetslivet.

Vem ska annars anställa en oerfaren person, eller en person som inte fullgott behärskar det svenska språket om lönekostnaden är densamma som för en erfaren och kompetent person inom området? Detta är rent logiskt tänkande – realism i ett nötskal!

Självklart ska lärlingslönen gälla under den period som den anställde lär sig jobbet och för nyanlända även språket för att sedan gå över till en för arbetet normal lön.

De så kallade enkla jobben, som oftast förknippas med städjobb och liknande betraktas ofta som skitjobb. Vilket är nedlåtande mot en hel bransch.

Det är givetvis enklare att lära sig städyrket än att bli kirurg, men det är en ingångsport för en ung eller en nyanländ till yrkeslivet.

Att få känna ansvar för sin uppgift, få en egen lön och känna stoltheten över att vara självförsörjande.

Ett riktigt jobb, där man får arbetskamrater och erfarenheter, kort sagt en språngbräda in i arbetslivet som sedan kan leda till andra yrkesval eller eget företagande.

Det finns tyvärr många arbetsföra personer i Södertälje som sitter hemma och väntar på guldjobbet, och vägrar ta jobb som inte passar, de så kallade skitjobben.

Och nyanlända som vill, men inte får jobba. Som nu dessutom i praktiken ska ställas utanför arbetsmarknadens förfogande genom kravet på full lön från dag ett.

I vår stad lever cirka to procent av befolkningen på försörjningsstöd, många av dem invandrare. Är det inte bättre att flera av dessa blir självförsörjandes?

Det måste bli enklare och billigare att anställa unga och nyanlända under en upplärningsperiod, kombinerat med språkstudier för dem som behöver det.

Ett upplägg som begränsar arbetsgivarna från att utnyttja systemet är önskvärt, dagens upplägg med 80 procent av lönen från arbetsförmedlingen utnyttjas grovt av många företagare. När stödet upphör byts personen ut mot någon annan som är godkänd för stödet.

Ett förslag skulle kunna vara att ett lärlingskontrakt upprättas mellan företaget och lärlingen. Klarar man målet med att fullgott lära sig arbetet och, i de fall det behövs, språket inom 18–36 månader beroende på arbetets svårighetsgrad ska kontraktet övergå till en anställning med full lön under minst de tolv kommande månaderna. Detta skulle i min tro leda till att fler faktiskt fick behålla sitt jobb med full avtalsenlig lön efter det att lärlingsperioden är över, och seriösa företag skulle se vinsten i detta upplägg.

På en promenad genom staden slog det mig hur skitit det är, det ligger skräp i princip överallt! Arbetsföra personer sitter hemma och kvitterar ut ersättningar i olika former av kommunen, varför inte sätta dem i arbete?

Ta jobbet eller avstå din ersättning helt enkelt.

Det behövs en armé av städare för att under en överskådlig framtid plocka upp allt skräp i Södertälje kommun, och efter grovjobbet är genomfört så erbjuds ett antal med god arbetsmoral en fast anställning för att hålla efter staden.

Fler jobb ger fler självförsörjande, samt en renare stad på köpet!

Skulle jag själv ta ett skitjobb? Ja. Driver i dag en städfirma med min sambo och plockar skräp varje tisdag i ett område i Stockholm. Känns bra när det blir rent och snyggt!

Realistpartiet

Joakim Granberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel