Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det får inte hända"

Matchen svängde lika kvickt som lördagens aprilväder.Från ledning – till förlust.  Efter två ödesdigra baklängesmål på bara sex minuter.

Aprilvädret var karaktäristiskt opålitligt på lördagen. Och det som såg ut att gå mot en solskenshistoria för Assyriska på Vikingavallen slog om lika fort.

Mattias Genc öppnade målskyttet i den 63:e minuten – och dansade med Aziz Corr Nyang och Ken Fagerberg vid hörnflaggan.

Då kändes en Frej-seger långt borta. Helt fel. Den var bara åtta minuter bort.

– När vi gör 1–0 kändes det som om vi skulle klara av det. Sedan hann vi knappt blinka så stod det 2–1, säger Assyriskas mittback och lagkapten Linus Malmborg.

Med två mål inom loppet av sex minuter vände Frej på matchen.

Först kvitterade hemmalagets Philip Wiström i 65:e, med ett distansskott på andrabollen efter en hörna. Faktiskt snarlikt läget som Frej hade just före hörnan. Inte heller då kom Assyriska ut i press. Skillnaden var att Robin Malmkvist nådde bollen vid stolproten.

Men det slutade inte där. Sex minuter senare dunkade Frejs nye anfallare Oke Akpoveta in segermålet från straffpunkten.

Ett ras, en svacka, som stod Assyriska dyrt.

– Det får inte hända. Det är alldeles för dåligt. Helt sjukt dåligt. Alla som spelar fotboll vet att det är kritiska minuter efter att du gjort 1–0, särskilt i en ganska tajt match. Jag är riktigt besviken. Vi ska vara bättre än så här, säger Linus Malmborg.

Vad behöver göras annorlunda i det läget, för att inte bli för passiva?

– Du måste spela taktiskt, vara kunnig taktiskt, ligga i två block och låta dem komma till inlägg varenda gång i så fall. Då får vi positionera oss i boxen och nicka bort den. Nu blev det att de spelade alldeles för mycket inne i oss och genom oss. Då är det tufft för alla lag. Det är ju det man vill, att komma in i laget. Då måste man kunna vara taktiskt skicklig och ligga rätt. Det var vi inte tillräckligt skickliga på och då blir det situationer.

Assyriskatränaren Tor-Arne Fredheim ser tillbaka på en period efter målet där hans lag föll för långt ned i planen – och till slut blev straffade för det spelövertag som Frej gång på gång hittade på AFF:s vänsterkant.

– Efter målet blir vi väldigt passiva. Frej chansar lite i och för sig, men vi blir väldigt passiva och djupt ned kommer vi. Det är surt att det blir efter en hörna. Vi har tittat mycket på det, Frej är starka på fasta situationer, och så är vi inte med på andrabollen, säger tränaren.

Frej attackerade via sin högerkant från första anfall. Inte så märkligt. Dels spelade skicklige nyförvärvet från BP, Pontus Åsbrink, där. Dels hade Assyriska mittbacken Mamadou Wague på en ovan vänsterbacksplats.

Bristen på matchdugliga yttermittfältare tvingade Simon Strand till höger mittfält.

– Tyvärr får vi rucka lite på laget. Det är så många mittfältare borta. Vi måste spela med dem som ser fräschast ut. Därför ser formationen ut som den gjorde i dag. Det är därför det blir många justeringar som inte är optimala. Man ser att vi har problem på vänstersidan, framförallt., säger Fredheim.

Assyriska försökte täppa till problemet efter kvitteringen. Corr Nyang byttes ut och Strand skiftade sida. Men inte heller det hjälpte. Straffen skapade Frej från just Assyriskas vänstersida av planen.

Matchfakta: omgång 2

Frej-Assyriska 2-1 (0-0)

0-1 Mattas Genc (63), 1-1 Philip Wiström (65), 2-1 Oke Akpoveta (71, str).

Varningar, Frej: Matias Ledezma, Pontus Silfwer. Assyriska: Linus Malmborg, Mattias Genc, Mamadou Wague.

Så spelade Assyriska: Robin Malmkvist - Gustav Jarl, David Durmaz, Linus Malmborg, Mamadou Wague - Simon Strand, Fredrik Holster, Ugonna Anyora (Rani Haddad, 78), Aziz Corr Nyang (Kenny Pavey, 65) - Mattias Genc - Tim Söderström (Ken Fagerberg, 56).

Matchens AFF-spelare: Gustav Jarl. Stängde till sin högerkant defensivt och var en motor i offensiven. Mycket av det bästa som Assyriska skapade hade sin upprinnelse till höger, där Jarl och vikarierande högermittältaren Simon Strand kombinerade.

Därför förlorade Assyriska: Laget hamnade på hälarna och tappade koncentrationen under ett par minuter efter målet. Det räckte. Väl i underläge hade Assyriska inte tillräckliga verktyg för att ändra matchbilden.