Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det brådskar för hjärtpatienterna, Ella Bohlin

Öppet brev till landstingsråd Ella Bohlin (KD).

Vid insamlingen av namnlistor för vår protest mot nedläggningen av Hjärt- & Kärlcentrum, "Gör om, gör rätt. Behåll Hjärt- och kärlcentrum i Södertälje", fick vi många, många frågor avseende bakgrunden till beslutet.

För dig som är pluskund [+]: 9 913 skrev på mot Hjärt- och kärlcentrums nedläggning

Några av dem som det frågades mest om ställer jag här nedan och hoppas att du svarar så snart som möjligt, så att medborgarna kan få besked vad som ligger bakom detta galna beslut.

Du känner väl till att alla våra lokalpolitiker, oavsett parti, har protesterat mot beslutet, liksom verksamhetscheferna på våra vårdcentraler som har skrivit brev om att de inte har varken resurser eller kunskap att ta över alla patienter från denna skickliga specialistmottagning.

Om det nu saknades krav beträffande till exempel geografiska lägen eller konsekvenser i underlaget från tjänstemännen, så är det väl tillåtet för dem – och även för er politiker – att tänka själva. Dessutom är ni tillsatta och förtroendevalda för att tjäna oss medborgare och det förväntar vi av er.

Frågorna är:

1) Varför fanns inget underlag för geografisk placering?

2) Varför gjordes ingen konsekvensutredning?

3) Varför gjordes inget studiebesök på Hjärt- och kärlcentrum?

4) Varför fördes ingen dialog med mottagningen?

5) Varför gjordes ingen utredning om vårdcentralerna har kunskap och möjlighet att överta undersökning och behandling för drygt 5 000 patienter?

Ge Hjärt- och kärlcentrum ett vettigt avtal på åtminstone tre år så att det kan jobba i lugn och ro med det mottagningen är så bra på.

Konsekvensen för oss patienter, att behöva resa till Stockholm eller Handen, är både kostsam och besvärlig. De flesta är pensionärer och många är äldre pensionärer, som behöver färdtjänst samt kanske också medföljare. De som arbetar måste ta ledigt från sina arbeten vilket innebär minst en halv arbetsdag.

Läs även Tomas Karlsson: Styrkan i folkstormen – det mest minnesvärda 2017

Ni behöver ju inte riva upp det tagna beslutet, det går väl alldeles utmärkt att utöka mottagningarna med en – Hjärt- & Koch kärlcentrum i Södertälje – svårare behöver det inte vara.

Både företag och myndigheter korrigerar tokiga tagna beslut – gör så.

Men det brådskar, på grund av arbetsmarknadsregler har mottagningen redan blivit tvungen att varsla vissa anställda. Ge Hjärt- och kärlcentrum ett vettigt avtal på åtminstone tre år så att det kan jobba i lugn och ro med det mottagningen är så bra på.

Om ni inte ordnar upp det här ska ni inte heller förvänta er några röster på Alliansen från Stockholms läns södra region i höstens landstingsval. Visa lite handlingskraft och medkänsla för oss hjärt- och kärlpatienter genom att justera ett beslut som blivit helt fel.

Om viljan finns går allt att lösa.

Lasse Järping

Bojan Järping

patienter vid Hjärt- och kärlcentrum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel