Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det bör bli samma ­domar igen"

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

De lokala politikerna tycker att nämndemannen borde ha förstått att det fanns en jävsituation. Samtidigt tror de att utfallet kommer bli samma i den nya rättegången.

– Det känns som en tyngd i bröstet.

Det är lokala moderatledaren Marita Lärnestads spontana kommentar till att gangsterrättegången måste tas om.

Samtidigt menar hon att nämndemannen Per-Erik Ekman (M) måste anses som jävig.

– Vi i polisnämnden fick kontinuerlig information om rättegången och det kriminella nätverket från polisledningen och Ekman var ju med på nämndmötena, säger Marita Lärnestad.

Själv hade hon ingen aning om att Ekman var nämndeman, än mindre att han var nämndeman i den pågående gangsterrättegången.

Hon tycker att han borde förstått att det fanns en jävssituation.

– Det hade i alla fall jag själv förstått. Särskilt i en så här känslig och viktig rättegång, säger Marita Lärnestad.

Vänsterledaren Staffan Norberg som är suppleant i polisnämnden har samma uppfattning.

– Som politiker hamnar man ju många gånger i beslutssituationer där man uppfattar att det finns risk för jäv och då försöker man reda ut detta innan man deltar i ett sånt beslut. Och tror man det är risk för jäv så avstår man från att delta. Den skyldigheten har man som politiker, säger Staffan Norberg.

Precis som Lärnestad tycker han att det är trist att rättegången måste tas om.

– Men Sverige är ett rättssamhälle och det måste vi slå vakt om. Även om det är dyrt. Men jag tror inte detta påverkar sakfrågan. Det var såvitt jag minns en enig tingsrätt bakom domarna och därför bör det bli samma domar igen. Har vi väntat i så många år på de här domarna så kan vi vänta några månader till, säger Staffan Norberg.