Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det blir inte mycket till bad”

 
Striden om Hökmossbadet/Älgbostad
Visa alla artiklar

Folkpartisten Lars-Erik Aili skräder inte orden: Ett nytt bostadsområde 40 meter från Yngerns strand är en ”katastrof” för Hökmossbadet.

Badet är en kär plats för många Nykvarnsbor.

– Det brukar vara otroligt mycket folk här, på sommaren men också på vintern. Är det fina skridskoisar kommer det busslaster hit, säger Lars-Erik Aili när LT träffar honom på stranden vid den nya kiosken.

Lars-Erik Aili ser mörka moln torna upp sig. Det handlar om bostadsplanerna för Älgbostad, området med en gammal gård precis norr om badet. Även på grusplanen intill parkeringen kan det bli bostäder.

– Kommunen köpte Älgbostad för att kunna bygga ut badet. Bostäder talades det också om, men då handlade det om att sälja tomter upp mot vägen, bland annat för att finansiera utbyggnaden av badet, säger han.

Det förslag som nu finns är just ett förslag – än finns inget politiskt beslut, även om politikerna har haft synpunkter på vägen fram. För en tid sedan gick det ut på en mindre remissrunda.

I förslaget finns 90 bostäder inritade, liksom ett större parkområde. Stranden förlängs åt nordväst och blir 40 meter bred, på vissa håll smalare.

– Det blir inte mycket till bad. Vad får plats på en sådan remsa? Badgästerna lär känna sig inträngda, säger Lars-Erik Aili.

Folkpartiet sätter en gräns – inga nya bostäder närmare vattnet än hundra meter.

– Om vi drar gränsen här finns det ändå gott om plats att bygga på, säger Lars-Erik Aili när han går i slänten upp mot Karlslundsvägen.

– Det är klart att det blir mindre pengar in för kommunen, men det måste vi ställa mot vikten av att ha ett bra bad. Ska badet utvecklas till ett fritids- och rekreationsområde behövs plats.

Även Socialdemokraterna vill ha minst hundra meter från sjön till bostäderna.

– Det här är ett viktigt område för Nykvarnsborna – vi ska inte bygga sönder det, säger Märtha Dahlberg (S).

– Området närmast vattnet behövs för bad och friluftsliv.

Kommunens planarkitekt Daniel Ängmo säger att det utkast som nu finns är tjänstemännens tolkning av vad politikerna vill. Fast oppositionspolitiker som Lars-Erik Aili och Märtha Dahlberg tycker inte att de har haft mycket till inflytande. Tanken var att kommunstyrelsen skulle ta ett beslut den 31 mars, men nu skjuts beslutet fram.

– Vi får jobba vidare – vi är inte framme än, säger Daniel Ängmo.

Blir det stora förändringar i förslaget?

– Nej, det tror jag inte. Troligtvis blir det ungefär så här.

Tidigare talades det om 30–60 bostäder. Men det blir alltså mer än så?

– Det är det vi ska pröva. Vi vet mer om hur det blir när arkitekterna börjar rita, säger Daniel Ängmo.

Bob Wållberg (NP) tycker att det är ”djupt olyckligt” att förslaget gällande Hökmossbadet har läckt ut.

– Det här är långt ifrån den lösning vi vill ha, säger han.

Ingen av de ledande politiker som LT har talat med vill säga hur långt ifrån Yngerns strand det är rimligt att bygga bostäder.

– Första prio är att utveckla badet för Nykvarnsbornas bästa, säger kommunalrådet Bob Wållberg.

Folkpartiet vill ha hundra meter till bostäderna?

– Det känns som taget ur luften. Vi kan inte ha sand hundra meter upp. Jag passar i den frågan.

Bob Wållberg säger att förslaget är arbetsmaterial. Han gillar inte att det har läckt ut.

Är det inte bra med debatt?

– Jag tycker att det är fel läge. Först behövs ett färdigt koncept, annars snackar man om egentligen ingenting.

Göran Nygren (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, medger att politikerna har varit med i arbetet mot existerande förslag.

– Vi har haft ett par möten och diskuterat. Men jag tycker inte att de samtalen är hundra uppfångade i liggande förslag.

Vad säger du om strandbredden på 40 meter?

– Det är lite snålt tilltaget, men jag vill inte fastna i en meterdebatt nu.

Jan Brolund (NP), ordförande för bygg- och miljönämnden, tycker att hundra meter är ”väldigt mycket”.

– Jag vet uppriktigt sagt inte var det är vettigt att lägga gränsen. Vi måste ut och knalla i terrängen, säger han.

Nya bostäder i tre områden

Tre centrala områden i Nykvarn ska bebyggas av fyra exploatörer. Just nu pågår arbetet med så kallade markanvisningsprogram, som ska ange mer i detalj vad som ska byggas. Så småningom ritar exploatörerna sina förslag och därefter tas en detaljplan fram.

De tre områdena:

Älgbostad inklusive Hökmossbadet – delas av Götenehus och Nykvarnsbostäder (Nybo). Enligt det preliminära förslag som finns kan det bli uppemot 90 bostäder, främst villor och radhus på Götenehus del och flerbostadshus för Nybos del. Badet ska också byggas ut.

Gamla idrottsplatsen – Bo klok. Enligt det preliminära förslaget kan det bli 50 till 70 bostäder här, stadsradhus och lägenheter.

Holländarevägen – Happycheap. Enligt det preliminära förslaget ska det bli minst tio bostäder, villor eller radhus.

Bolagen har valts efter en markanvisningstävling och har ensamrätt till att köpa marken. Byggstart planeras till våren 2017.

Mathias Jonsson [email protected]