Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är rätt statlig närvaro som Sverige behöver

Att regeringen har föresatt sig att flytta bort myndigheter från Stockholm till mer perifera platser vet vi. I höstas handlade det om sju olika myndigheter och verk (däribland Strålsäkerhetsmyndigheten som ska flytta till Katrineholm, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor till Växjö och Universitets- och högskolerådet till Visby).

I går var det dags för nästa runda med utlokaliseringar, där biståndsorganet Sida var huvudnumret. Sidas huvudkontor ska lämna Valhallavägen i Stockholm för att flytta någonstans i Botkyrka kommun – det är oklart när flytten ska ske eller var myndigheten ska ligga.

Enbart flytten av Sida omfattar lika många jobb (cirka 500) som de sju olika myndigheterna från i höstas.

Ansvarig minister Isabella Lövin (MP) sade på presskonferensen det ansvariga ministrar plägar säga: Att det är enormt viktigt med statlig närvaro i hela landet. "Det är en fråga om legitimitet, såväl på landsbygd som i stad och ytterområden".

Det har Lövin rätt i. Och decentraliseringstanken är lovvärd.

Men vi vet också att regeringen gör skillnad på ytterområden och ytterområden när det gäller den statliga närvaron. Lövin sitter i en regering som – som en av sina första åtgärder – såg till att riva upp förra regeringens förslag att flytta Diskrimineringsombudsmannen till utanförskapets Tensta eller Rinkeby. Den flytten fick gå till Solna i stället.

Och räkna med att, när det gäller Sidas placering, Botkyrkas centralort Tumba gissningsvis ligger bättre till än Alby, Hallunda, Fittja eller Norsborg. Av samma skäl.

Vi vet också att regeringen gör skillnad på ytterområden och ytterområden när det gäller den statliga närvaron.

Ett annat problem är att det de facto är skillnad på närvaro och närvaro när det gäller statlig verksamhet.

Något som kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) satte fingret på under pressträffen: "En av de första frågorna jag drev när jag tillträdde var att jag slogs för att Försäkringskassan skulle vara kvar när man ville flytta till Liljeholmen."

För så är det. Att staten ska ha sina tentakler i hela landet är framför allt betydelsefullt när det handlar om myndigheter och verk som svenskarna har behov av att ha i sin närhet.

Det är när Försäkringskassan, Polisen, Arbetsförmedlingen eller Skatteverket får för sig att stänga lokala kontor för att centralisera sin verksamhet som det är fara å färde. Det är då staten sviker sin uppgift.

Ett huvudkontor för Sida är inte en besöksmagnet – annat än för de lobbyorganisationer som jobbar mot myndigheten. Nog för att, när flyktingströmmen var som stridast 2015, en hög andel av det svenska biståndet användes i Sverige i stället för utomlands Men Sidas uppgift är att verka långt bort – i andra länder.

Det sätter inga djupare avtryck lokalt att Sida har en kontorsbyggnad på orten. Möjligen att lunchrestauranger och butiker får ett ökat kundunderlag inget mer.

Botkyrka är dessutom så pass nära Stockholm att ingen av den nuvarande personalen tvingas rycka upp sina bopålar för att flytta med och ge Botkyrka nya skattebetalare. Personalen kan pendla till jobbet.