Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är mörkret som lyfter ljuset" – Tusen marschaller lyser upp poetisk ljusfest

Gillar du adventsljus? Då ska du bege dig till Trädgårdsparken i Ytterjärna på första advent. Tre konstnärer bjuder enligt traditionen upp till spektakulär ljusfest.

Annons

Det går åt tusen marschaller och ett mycket stort antal stearinljus när de tre konstnärerna Ulf Wagner, Bengt Ahlin och Marius Wahl Gran ställer till med ljusfest i Ytterjärna. I år heter ljusinstallationen "Den hemlighetsfulla trädgården".

– Det ska bli en annorlunda ljusupplevelse. I en stad bombarderas man av ljus. Här finns det lågmälda ljuset. Människan har ett naturligt förhållande till ljuset, både som kraft och stillhet, förklarar Ulf Wagner.

Konstnärerna Bengt Ahlin och Ulf Wagner laddar med stora lass marschaller inför ljusfesten i Ytterjärna.

Konstnärerna jobbar med tre olika aspekter av ljus. Bländning, reflektion och ljus som lyser igenom något. De olika kvaliteterna lyfter fram installationerna och avslöjar trädgårdens hemligheter. Och för detta är Trädgårdsparken i Ytterjärna perfekt. Här finns inget störande bakgrundsljus, här finns istället gott om det mörker som är förutsättningen för ljusets verkan.

De tre konstnärerna har gjort ljusinstallationen också i Bellevueparken i Stockholm.

– Vi lyfter fram olika motiv som redan finns i trädgården, exempelvis vattenspeglingar, träd och andra växter. Mycket mörker krävs för att de subtila nyanserna ska komma fram. Det är mörkret som lyfter ljuset. Vi får se trädgården att blomstra igen, säger Bengt Ahlin.

Paula Pihlgren är trädgårdsmästaren som ser till att konstnärerna har rätt förutsättningar för sina installationer.

– Gör man något med ljus så förlänger man säsongen i trädgården. Jag har inte gjort några förändringar egentligen, det är som det brukar, en plats för kreativitet, säger hon.

Med levande ljus lyckas konstnärerna Ulf Wagner, Bengt Ahlin och Marius Wahl Gran lyfta olika sidor av naturen, här i Bellevueparken i Stockholm.

Just i år bär ljusfesten en särskild prägel.

– Den är lite mer stillsam, mer poetisk och lyfter fram magin i trädgården. Idén är att besökarna ska följa en stig där man får se olika ljushändelser. Det blir en kontemplativ vandring. Och i år kompletteras ljusupplevelsen med en ljudupplevelse. Det blir musik av Brian Eno som heter Lux, berättar Ulf Wagner.

Fakta om ljusfesten:

När:

Första advent, när mörkret faller.

Var:

I Trädgårdsparken vid Kulturcentrum Järna i Ytterjärna.

Mer att göra:

Vita huset: Adventsstämning och kafé.

Växthuset: Berättelser och visor med Isa Tibbling och Helene Blomqvist, kl 16.30 och 17.30.

Ekoasen: Ljusstöpning för barn, kl 16-19.

Stora scenen i Kulturhuset: Ljusshow, kl 16-19.

...med mera.