Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är minskningen som är allvarlig

Sveriges befolkning ökar rekordsnabbt, mycket tack vare ökad invandring. Låt det inte skymma att minussiffrorna är många.

När SCB kom med sin befolkningsstatistik i måndags var det framför allt två saker som fick utrymme i rapporteringen: att befolkningsökningen, plus 103 662 personer i riket, blev rekordstor och att det för första gången finns fler män än kvinnor i Sverige.

Just det senare trendbrottet inträffade i Södertälje redan 2014, medan man i Nykvarn haft en manlig övervikt länge. Nykvarn är den kommun i länet som har ”skevast” könsfördelning – 51,2 procent män mot 48,8 procent kvinnor.

En annan kuriositet är att 2015 blev det första året där andelen Södertäljebor med utländsk bakgrund – de som själva är utrikes födda samt de som är födda i Sverige, men där bägge föräldrarna är födda utomlands – är i majoritet, 50,8 mot 49,2.

Både Södertälje och Nykvarn tillhör landets tillväxtkommuner. Både i den bemärkelsen att det föds fler än det dör och att fler flyttar in än ut.

Det är en situation som många andra av Sveriges 290 kommuner skulle drömma om – trots rekordökningen.

• 167 kommuner och nio län har ett födelseunderskott.

• 26 av landets kommuner har ett negativt flyttningsnetto.

• 20 av dessa kommuner har både födelseunderskott och ett negativt flyttningsnetto.

Totalt brottas var sjätte kommun och ett län med krympande invånarantal.

Till det kommer att flera av dessa har en demografi där andelen pensionärer är betydligt fler än andelen som är 17 år eller yngre.

Ska dessa kommuner klara sin välfärd och behålla samhällsservice är det av största vikt att integrationen fungerar. Den väsentliga frågan är hur man kan förmå människor att stanna kvar och bygga ett framtida liv i orten, och inte flytta därifrån så fort möjlighet ges. Det finns två helt avgörande svar: boende och jobb.

Det är illavarslande att 250 kommuner rapporterar om bostadsbrist – även kommuner där sysselsättningen är lägre.

Det är lika illavarslande LO gör allt för att hålla trösklarna in till arbetsmarknaden höga vilket hindrar nyanlända att få in en fot.

Efter en höst och vinter där fokus har lagts på att restriktiva åtgärder för att stoppa människor att komma till Sverige behöver vi möta våren med tankar på hur vi ska välkomna dem som kommit att bli en del av vårt land.