Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är ganska tveksamt agerat”

Frågan om naturreservat i Brandalsund har kommit till kommunstyrelsen. – Olyckligt och konstigt att en fråga bereds av kommunförvaltningen innan vi i miljönämnden tagit beslut, tycker Patrik Waldenström (MP).

Södertälje. Miljönämndens ursprungliga förslag om ett ganska omfattande naturreservat på 86 hektar nere vid Brandalsund har nu skalats ner till cirka 27 hektar sedan olika intressen, och olika nämnder, haft olika syn på naturreservatet storlek.

Sedan kommunen beslutat att sälja sin omfattande mark i Brandalsund menade miljönämnden att det vore på sin plats att bilda ett naturreservat inför försäljningen, av praktiska skäl. Men man lät frågan gå på remiss till nämnder och organisationer och grannar och frågan har splittrat Södertäljepolitiken. Ibland inom partier, ibland inom nämnder.

I det förslag som nu ligger på kommunstyrelsens bord är den stora skogsområdet invid Vaskhusviken, som ligger sydväst om själva badplatsen, borttagen efter ”samberedning på förvaltningsnivå” från förslaget om naturreservat. Det natursköna hagområdet vid Trindborgen, samt Norrviken, där inloppet till Södertälje är som smalast föreslås bli naturreservat.

”Syftet är att bevara, vårda och utveckla området med skyddsvärda naturmiljöer, artrik flora och fauna. Området är ett av kommunens mest prioriterade för naturreservatsbildning på grund av sina unika värden för naturvård och friluftsliv”.

Samberedningen i det här fallet är att miljökontorets chef, Helena Götherfors, och kommunförvaltningens, Martin Andreae, kommit fram till ett förslag för KS.

– Det är ganska tveksamt agerat. Det borde ha beretts och beslutat av oss i miljönämnden först, och vårt beslut borde ha gått vidare till kommunstyrelsen att ta, eller inte, menar miljönämndens ordförande Patrik Waldenström som fortfarande hoppas på ”det stora förslaget” (med 86 hektar naturreservat, helst i kommunens ägo). Det är långt ifrån färdigt ännu.

Invändningarna från tekniska nämnden, stadsbyggnadsnämnden och från säljande bolaget, Telge fastighet, var att skogen ändå är skyddad inom befintliga regler, samt inte att förglömma, att värdet vid försäljning skulle minska om så stora delar blir naturreservat.

– Argumentet med att priset lär sjunka kan jag förstå. Men att skogen redan är skyddad stämmer inte, det svarar även miljökontoret, som kan de här sakerna, säger Waldenström.

Eftersom Järna kommundelsnämnd, som fungerar som stadsbyggnadsnämnden i sådana frågor, förespråkade det stora alternativet, och eftersom dess ordförande Hanna Klingborg (MP) vikarierar i kommunstyrelsen för Ewa Lofvar Konradsson (MP), vars nämnd tekniska förespråkade det mindre alternativet, lär det bli intressanta diskussioner i kommunstyrelsen.

– Det finns skiftande åsikter i den här frågan i nästan samtliga partier. Så vi får se hur det blir till sist, säger Patrik Waldenström.