Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är bara att ta tjuren vid hornen och våga”

Från middag hos vicepresidenten i Uganda och hänryckande dans vid lägerelden i Gambia till planer på badpark och berättarkafé i Södertälje. Nykteristen Bo Högstedt vill fortsätta sprida sitt budskap.

19 år gammal avlade Bo Högstedt ett nykterhetslöfte. Han hade då aldrig smakat en droppe alkohol.

– Jag har aldrig haft behov av det. Det fanns aldrig öl framme på bordet hemma. Jag har hittat andra sätt att bli glad som inte bygger på något konstgjort.

Hans föräldrar var själva aktiva i IOGT-NTO. Men det som främst lockade Bo till nykterhetsrörelsen var teatern.

– Jag grät mig till sömns vissa kvällar när jag hade sett Fred Astaire och Ginger Rogers på tv. Jag frågade mamma: Varför upptäcker ingen mig?

I Österkorsberga (nu Korsberga) utanför Vetlanda där Bo växte upp fanns det ingen

teaterverksamhet för barn, innan IOGT-NTO startade en amatörteaterförening. Bo fick då en roll i föreställningen ”Popcorn” och åkte ut på sin första turné med 100 föreställningar under två månader. Han jobbade som ungdomskonsulent för organisationen och fick tio kronor timmen från arbetsförmedlingen.

Ganska snart uppmanades han söka jobb inom IOGT-NTO och fick ett som föreståndare för en föreningsgård i Växjö.

Några år senare erbjöds han en tjänst på förbundskansliet i Stockholm. I 35 år, fram tills

pensionen i våras blev han kvar. Han jobbade mest med biståndsfrågor. I Asien, Afrika och Östeuropa reste han runt för att bygga upp föreningslokaler och informationscentrum.

– Något av det häftigaste var när jag satt i en palmhydda i Sri Lanka med ett antal kvinnor och de berättade om en förening de bildat.

Bo såg likheter med hur nykterhetsrörelsen växte fram i Sverige på 1800-talet. Han drar också paralleller till rörelsens budskap från en lägereld i Gambia, där han blev uppdragen för att dansa i centrum av folkmassan.

– Det var väldigt skrämmande, men det är bara att ta tjuren vid hornen och våga. Det är det som är grejen, att ta makten över sitt eget liv och våga vara den man är utan att ta hjälp av konstgjorda medel.

IOGT-NTO gjorde att Bo vågade stå inför åskådare och uttrycka sig.

– Jag hade inte varit den jag är om jag inte hade haft den här organisationen. Den har skapat mig, format mig.

Inte minst gav den honom teatern. Nu jobbar han med en jubileumsföreställning för Årstarevyn som han var med och grundade för tio år sedan. Han har en idé till en ny musikal och har skrivit mycket poesi.

– Pälle Näver som var en småländsk poet och skald hette egentligen Josef Högstedt och han var kusin med min pappa, så det där har följt mig genom alla år.

Bo har varit med i flera långfilmer som statist, däribland Beck. I några

reklamfilmer, som för Ica, har han haft större roller, där han agerat mot till

exempel Ica-Stig. Han har varit programledare och allsångsledare. Bland annat i föreningslokalen i Södertälje, där Bo blev ordförande för fastighetskommittén när Stockholmsdistriktet tog över styret av lokalen. Lokalföreningen tyckte då att det blivit för dyrt.

– Det finns inga kommunala bidrag för driften av fastigheten, som det finns på många andra ställen.

När Bo lämnade distriktsstyrelsen fanns det planer på att lägga ner verksamheten i Södertälje.

– Men det finns människor som jobbar i huset och verksamheter som man lagt ner pengar på, så det vore förödande att lägga ner. Det bästa sättet att lösa ett problem är att öka sig ur krisen.

Bo bestämde sig för att hjälpa till för att öka lönsamheten. Det har redan påbörjats ett samarbete med galleri Zebra som har konstutställning i Café Lyktan. Studieförbundet har en barnteatergrupp i lokalerna och Kris kommer snart flytta in. IOGT-NTO har nyligen skickat in en ansökan om bygglov till kommunen för ett växthus. Där vill Bo odla grönsaker för att kanske öppna en gårdsbutik. Han har planer på ett ungdomscenter på vinden. Det finns redan en musikstudio. Han funderar på en skrivstuga, ett berättarkafé, badparksdagar, hönshus och olika integrationsprojekt.

– Vi vill att alla ska hitta en plats här i huset hos oss. Det är viktigt, säger Bo.

Gör egen pepparkaksdeg

Namn: Bo Högstedt.

Ålder: 65 år.

Bor: I villa i Tullinge.

Familj: Singel

Gör: Pensionär och ordförande för IOGT-NTO:s lokalförening i Södertälje.

Intresse: Sång, teater, folkdans, poesi, golf, trädgård.

Kuriosa: Bakar alltid sitt eget matbröd. Gör egen nyponsoppa och pepparkaksdeg. Planerar att bygga ett växthus för grönsaker.

Julfirande: Inte bestämt än. Kanske tillsammans med en granne som blivit ensam och kan behöva extra stöd.