Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dessa kvinnliga arbetare tillverkade glödstrumpor i Södertäljefabrik

Någon gång i början av 1950-talet, kanske något tidigare, samlades personalen på AB Keros utanför fabrikshuset för fotografering.

Centrerad, mitt i gruppen av damer, ser vi chefen, disponent Erhard Ericson. Det var en kvinnodominerad verksamhet med endast två närvarande män, förutom disponenten. Dessa män, dock inte disponenten som ledde företaget, skötte de tyngre sysslorna.

Företaget Keros tillverkade glödstrumpor för att förbättra ljusutbudet från fotogenlampor. Före elektricitetens införande var fotogenlampor i olika utföranden den dominerande ljuskällan. Glödstrumpan var en smått revolutionerande uppfinning som ökande ljusutbudet från en fotogenlampa avsevärt.

Glödstrumpan tillverkades av kemiskt ren bomull. Denna vävda strumpa av bomull impregnerades i olika bad av kemikalier som fick en lysande inverkan. AB Keros startade i Stockholm men flyttade till Södertälje 1906, till en ny stor tegelbyggnad som nu finns inom Astra Zenecas område. År 1938 flyttade företaget till Marieberg vid Järnagatan och fortsatte sin verksamhet.

Efterfrågan på glödstrumpor minskade i takt med att elektriciteten byggdes ut. Efter andra världskriget avtog användandet av glödstrumpor markant och företaget tillverkade andra produkter för att slutligen läggas ner. Lokalerna användes därefter av Scania-Vabis för utbildning och administration, men är sedan ett drygt decennium friskola.