Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras poesi når riksdagen

Riksdagsbesök, tv-reportage och löften om att få sprida boken över landet. Wasa-skolans diktare engagerar redan innan sin boklansering.

Tjattret från elever studsar mellan väggarna utanför klassrummet med skylten Författarskolan på Wasaskolan.

– De är ivriga att börja, säger svensklärare Mikhael Mikalides.

Innanför dörren sitter 16 barn tyst med block och penna i högsta hugg.

– När det finns ett genuint intresse tar drivkraften över. Jag behöver inte göra någonting, förklarar Mikhael koncentrationen hos fjärde-, femte- och sjätteklassarna.

Intresset från media och politiker har varit stort. Nyligen var Mikhael i riksdagen för att berätta hur litteraturprojektet stärker läs- och skrivkulturen bland unga. Delar av kulturutskottet vill komma på besök och Lärarförbundet har varit här.

– Har någon skrivit en dikt sen sist?

Tre pojkhänder skjuter upp i luften. En är Andrew Mattis, 10. Han skriver gärna anaforer och cirkelkompositioner. Ofta om att vara vän eller om fotboll.

– Jag hörde att Mikhael var författare och jag vill lära mig hur man gör, säger Andrew.

I vår kommer klassens bok om lyrik för nybörjare att lanseras. Titeln är hemlig, men klart är att alla i klassrummet är medförfattare med egna författarkontrakt.

– Det är jättespännande. Jag vet att det kommer bli bra, säger Simon Bouaanani, 10. 

Mikhael är jämte läraryrket förläggare och det gör bokprojektet unikt och lite extra motiverande.

– Många skolklasser gör egna böcker som de skriver ut själva. Jag har möjligheten att trycka och distribuera, säger Mikhael.

Han och klassen vill inspirera andra att börja skriva.

– Lyrik kräver inte ett så avancerat språk och är en bra väg in. Ett välutvecklat och nyanserat språk är en demokratisk rättighet, säger Mikhael.

Ingen av eleverna har svenska som modersmål och några kom till Sverige för bara ett par år sedan.

– Syftet är att stärka barnen. Nu skiner de verkligen, säger läraren stolt.

På borden framför författarna ligger högar med dikter. Den här lektionen skriver alla tre dikter var på temat avskyr/ogillar. Snö, krig, måndagar.

Klasskompisarna är inte blyga att avslöja sina tankar. Joj Isome, 11, skriver om krig.

– Jag gillar att skriva. Om jag är arg så blir jag lugn av det, säger Joj.

Bästisarna Firel Kourie, 13 och Haneen Behno, 12, skriver en del tillsammans.

– Det har blivit vår hobby, säger Haneen.

– Vi lär oss språket bättre och många nya ord, fyller Firel i.

Lyrikboken som är den första av Wasaelever är mitt i processen, men nästa års kull pratar redan om sin bok.

Wasaelever kända författare

Läs- och skrivprojektet Författarskolan på Wasaskolan låter elever i årskurs 4–6 skriva en bok tillsammans som ges ut på Prinsen och prinsessan bokförlag. Skrivandet började i höstas och är en del av elevens val.

Skrivandet ska väcka läsintresse, sprida språkglädje och inspirera andra.

Årets bok, som är den första, planeras lanseras under senvåren och är en handbok för nybörjare som vill skriva lyrik. Boken bygger på elevernas dikter, tankar och tips.

Initiativtagare till Författarskolan är, med stöd av rektor Lasse Fröidstedt, Mikhael Mikalides som är lärare på skolan men även författare och vd för Prinsen och prinsessan bokförlag.

Projektet har uppmärksammats av många medier och Mikhael Mikalides fick den 12 januari berätta för Sveriges riksdag hur skolan sprider läskulturen.