Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demonstrationståget drog genom staden

Under förra århundradet var det rätt vanligt med demonstrationståg som gick genom staden. Vägen som dessa tåg tog kunde variera.

Första maj utgick tåget från gamla Folkets hus på Oxbacken och tog sig ner till Stora torget och fortsatte till Folkparken. Vid andra tillfällen, som det på bilden, gick tåget från Stora torget upp till dåvarande Folkets hus.

Vid så gott som alla tillfällen bidrog Södertälje blåsorkester till feststämningen och drog många deltagare och även åskådare.

På bilden syns en sådan parad som är på väg uppför Turingegatan. Bilden kan vara från 1950-talet innan de stora förändringarna drog i gång. Till höger syns skylten till den då välkända Tälje skor som låg i huset ovanför dåvarande Täljekällaren. Grönskan bakom fanns i Turingelunden som då ännu kallades för Brända tomten.

På norra sidan av Turingegatan låg ett par äldre trähus från sent 1800-tal. Längre ner fanns ett flerfamiljshus från 1910-talet och intill stack ett högt stenhus upp. Det senare var från 1900-talets första årtionde.

Där hade stadens första kooperativa butik funnits. I dess skugga låg det Danielssonska huset som en tid varit bostad för stadens dåvarande borgmästare.

När tåget drog förbi var byggnaden mest känd som Edvinssons hörna efter den kända tobaks- och tidningsbutiken.

Vi vågar en gissning på att det var ett tåg som hade anknytning till socialdemokraterna. Den person vi ser till höger om fanbärarinnan i vita byxor är Sten Borg en av kämparna inom partiet vid den tiden.