Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demokratisk torka för Södertäljes unga

Valdeltagandet i Södertälje har sjunkit de senaste valen och framför allt går valdeltagande väldigt isär mellan olika områden och åldersgrupper.

Medlemskapet i politiska partier sjunker nationellt och även i Södertälje och närvaron av de partipolitiska ungdomsförbunden är glest.

Som gymnasieelev möter du inte andra politiskt aktiva i din vardag. Ungdomsförbunden erbjuds inte tillträde till Södertäljes gymnasieskolor med efterföljden att Södertäljes unga drabbas av demokratisk torka.

När ska unga i Södertälje möta andra politiskt aktiva? Vem ska bli politiskt aktiv som vuxen och vem ska bli förtroendevald framöver?

Att ta steget in i ett politiskt engagemang börjar ofta med att någon en känner bjuder med en till gemenskapen.

Men om en inte känner någon politiskt aktiv?

Vi i Centerpartiet vill att alla unga i gymnasieskolorna i Södertälje ska kunna möta och inspireras av de olika politiska ungdomsförbunden.

Ungdomsförbund tenderar att startas lokalt av redan insatta unga vars föräldrar eller andra närstående är politiskt aktiva.

Vi i Centerpartiet vill att alla unga i gymnasieskolorna i Södertälje ska kunna möta och inspireras av de olika politiska ungdomsförbunden.

Genom dialog med dem blir ungdomsförbundens politik relevant och de unga i gymnasieskolorna ges än mer inflytande och blir en del av den levande demokratin.

Genom att kunna ställa frågor till ungdomsförbunden och också ges möjlighet till medlemskap om så önskas ges fler unga i Södertälje en möjlighet till en levande demokrati och vi får även ett högre valdeltagande. Forskning visar på att rösta är en socialhandling. Kommer vi inte i kontakt med andra som röstar tenderar vi att inte heller rösta. De som bor tillsammans med eller i sin vardag träffar andra som röstar och/eller är politiskt aktiva tenderar att oftare själva rösta och/eller gå med i ett politiskt parti.

I dag är det rektorerna som själva väljer och det är ingen skola i Södertälje som valt att under mellanvalsperioden eller under valåret vare sig bjuda in eller välkomna vid förfrågan från ungdomsförbunden själva.

Detta till skillnad mot till exempel Botkyrka där närvaron av ungdomsförbunden och de politiska partierna är en punkt från förvaltningen för att öka demokratin och valdeltagandet i kommunen och det drivs aktivt under valår såväl som andra år.

Bor du i en annan kommun i Sverige som elev i gymnasieskolan ges du valmöjligheter och inspiration av andra unga politisk aktiva, i Södertälje lämnas du till demokratisk torka.

Nina Wahlin

Centerpartiet Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel