Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demokratin behöver dig – använd din rösträtt

Den svenska demokratin är historiskt stark och kan tyckas självklar för oss som vuxit upp med den, men vi behöver arbeta kontinuerligt för att göra demokratin motståndskraftig mot nuvarande och framtida hot.

Det är viktigt att stärka demokratin genom att arbeta för ett inkluderande samhälle, motverka ojämlikhet och korruption och uppmuntra till en faktabaserad dialog. Den öppenhet vi har i Sverige och möjligheten till fri debatt och samtal är något som aldrig kan tas för givet. Vi har grupper i vårt samhälle som inte känner tillit, vare sig till andra människor eller till våra institutioner. Som inte deltar i demokratiska processer, och som inte röstar.

Vid förra valet 2014 ökade valdeltagandet totalt sett i Sverige. Men här i Södertälje var utvecklingen tyvärr den motsatta. Det var också väldigt stora skillnader i valdeltagandet mellan olika delar av vår kommun. I vissa av Södertäljes bostadsområden röstade bara ungefär hälften av medborgarna vid förra valet.

Använd din rösträtt, utan dig har vi ingen levande demokrati.

Demokratiberedningen som bildades efter förra valet har som mål att öka engagemanget och att fler Södertäljebor ska använda sin rösträtt. Det är ett stort och viktigt arbete och många goda krafter i samhället behöver samverka för att vi ska lyckas.

Demokratins grundsten är delaktighet. Vår metod för att värna och utveckla demokratin är mötet, samtalet och dialogen.

Under året har en rad demokrati- och valfrämjande insatser gjorts – bland annat genom opartiska valinformatörer som informerar om vem som får rösta, hur det går till och var man röstar samt en rad politiska debatter och utfrågningar.

Vi vill också vända oss direkt till dig som Södertäljebo och uppmana dig: använd din rösträtt, utan dig har vi ingen levande demokrati. Det är ditt deltagande som bidrar till att vi tillsammans skapar det Södertälje vi vill vara en del av.

Vi har alla ett ansvar att värna och stärka demokratin. Demokratin behöver dig – använd din rösträtt den 9 september.

Demokratiberedningen

Anna Bohman Enmalm (S)

ordförande

Marie Ahumada (V)

första vice ordförande

Anne-Marie Larsson (M)

andra vice ordförande

Rima Haro (S)

ledamot

Abraham Halef (S)

ledamot

Jonny El Zaouki (MP)

ledamot

Per Norlin (V)

ledamot

Nina Wahlin (C)

ledamot

Metin Hawsho (L)

ledamot

Fadi Abdalahad (KD)

ledamot

Beata Milewczyk (SD)

ledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel