Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demokratin behöver dig

Valdeltagandet i Sverige ökade i riksdagsvalet 2014 för tredje valet i rad. Men inte i Södertälje, här sjönk valdeltagandet i stället i senaste valet.

Och vi kan se stora skillnader i valdeltagandet mellan våra olika bostadsområden.

I några av Södertäljes bostadsområden ligger vi långt under rikssnittet vad gäller valdeltagande.

Allra lägst är valdeltagandet hos ensamstående, lågutbildade, arbetslösa och personer med lägre inkomster.

Demokrati är något vi tar för givet i Sverige, men efter valet 2014 insåg kommunstyrelsen i Södertälje att något behövde göras.

En demokratiberedning, bestående av alla partier i kommunstyrelsen, inrättades förra året.

Vi partier må ha olika inriktning och förslag på lösningar i den kommunalpolitiska vardagen, men här svetsas vi samman av ett gemensamt uppdrag – att utveckla och stärka demokratin för hela Södertälje och alla Södertäljebor.

Det är ett stort och viktigt arbete vi har framför oss. Vi har fått tre tydliga uppgifter, som är våra led-stjärnor:

• öka engagemanget, och särskilt prioritera ungdomsinflytandet.

• utveckla formerna för medborgardialog.

• öka valdeltagandet i nästa val.

Under Demokratiberedningens första år har vi inventerat de kunskaper och erfarenheter som finns från tidigare arbete både inom vår kommun och från andra orter. Vi har tagit del av vad forskningen säger om vilka insatser som har effekt för att öka engagemanget och demokratin och har lyssnat på experter inom området.

Vi tror inte att vi ensamma kan uppnå våra tre mål. Vi är övertygade om att alla krafter i samhället behöver samverka om vi ska lyckas öka demokratin.

Vi bjöd därför i höstas in till ett stormöte med föreningslivet och det civila samhället om hur vi tillsammans kan arbeta för att öka engagemanget och höja valdeltagandet i Södertälje.

Temat för stormötet var ”Hur kan hela Södertälje vara med och stärka demokratin?” Det var en riktigt bra start som gav oss mycket att arbeta vidare med. Alla intresserade är välkomna på nästa demokratistormöte som hålls på kvällen den 14 april i Hovsjö Hub.

Vi arbetar på en strategi för att öka ungdomsinflytandet där måltidssamtal på skolor och politiska debatter i Stadshuset vartannat år är metoder vi vill pröva. Ansökan om medel för ett demokraticentrum finns också på bordet, samt ett strategidokument för att arbeta in medborgardialog i alla nämnders arbete.

Vi vill arbeta för alla människors möjlighet att delta i samhället på lika villkor. Demokrati är det bästa sätt vi människor hittills utvecklat för att involvera varandra i samhällsbygget. Vi vill fortsätta arbetet med att utveckla demokratin i vår vackra internationella stad.

Vi vill göra det tillsammans med dig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel