Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demokratin är inte alltid demokratisk

Annons

Ordet demokrati kommer från grekiskan och betyder folkstyre. I praktiken innebär det att alla myndiga svenska medborgare får rösta i riksdagsvalet och att alla röster är lika mycket värda. Andra förutsättningar för demokrati är också respektfulla samtal – att man lyssnar på vad andra tycker och att man själv uttrycker sina åsikter. Så står det i statens information till nyanlända.

Anmäl text- och faktafel

Begreppet demokrati kan tyvärr missbrukas. Ett av de mest flagranta exemplen är Deutsche Demokratische Republik (DDR), i dagligt tal Östtyskland. Det var en kommunistisk diktatur och enpartistat som stod under Sovjetunionens kontroll. Dessbättre fick den ge upp 1989 efter långvariga protester.

Demokrati kan också leda till maktmissbruk genom att ett politiskt parti får majoritet i beslutande församlingar och bara driver sina egna frågor utan att tillvarata hela nationens intressen. I en sann demokrati kan det leda till att regeringen då avsätts i allmänna val. Ett annat exempel är när flera partier går samman och utesluter ett annat parti från viktiga beslutsfora.

Det är det som händer i Sverige just nu och som gör att vi ännu inte har någon ny regering. Anledningen är att flera partier har som huvudmål att utestänga det tredje största partiet, Sverigedemokraterna. Det leder till att två jämnstora block står och stångar huvudena i kaklet.

Vänsterpartiets röster väger således tyngre än SD:s – det är olustigt att V har gynnats på detta sätt.

För närvarande är en röst på SD mindre värd än en röst på Vänsterpartiet. Det innebär att SD med 1,1 miljoner väljare har mindre tyngd än V trots att de är dubbelt så många. Detta odemokratiska förhållande har fått till följd att SD inte fått en enda presidiepost i riksdagens utskott, vilket de i kraft av tredje största parti rätteligen borde ha. V har däremot fått ordförandeposter i två utskott och en vice talmanspost som de med hänsyn till sin ringa storlek inte borde vara berättigade till.

Vänsterpartiets röster väger således tyngre än SD:s – det är olustigt att V har gynnats på detta sätt.

SD tillåts inte heller att delta i partiöverläggningar tillsammans med de andra partierna - inte ens när det gäller invandringspolitiken där deras politik i princip har kopierats av både S och M. På en vanlig arbetsplats skulle man nog tala om mobbning och det improduktiva i att utesluta en hel grupp anställda. Hur ska vi förklara att det ibland är legitimt att mobba och att sätta etiketter på människor? Och att alla människors åsikter inte alltid är lika mycket värda.

Genom utestängning av det tredje största partiet är det svårt att få till stånd en ny regering. Folket har de facto röstat bort vänsterblocket och gett den borgerliga sidan en massiv majoritet – 205 mandat mot 144.

Det enda rimliga är att Alliansen tar över och inleder samtal med SD. Att samtala med andra och att lyssna på andras åsikter är även liberala grundpelare, men vi har två liberala partier som inte vill prata med SD. Och inte nog med det - de gillar inte ens att SD har samma uppfattning i många frågor. Jag hoppas att Centerpartiet och Liberalerna till slut ändå väljer att acceptera att SD existerar och ibland får tycka likadant. Det behöver inte innebära att de antar någonting av SD:s specifika krav.

Ett erbjudande från Alliansen till SD skulle kunna vara att de får vara med om att avsätta en rödgrön regering och tillsätta en Alliansregering – take it or leave it!

Skulle de inte anta ett sådant erbjudande blir det SD som får betala priset av att ha fällt Alliansen till förmån för en socialistisk regering. Det skulle troligen SD förlora väljare på.

En fortsatt isolering av SD torde å andra sidan kosta flera partier framtida väljare medan SD skulle växa. Det har utvecklingen med all tydlighet redan visat.

Ulf Sarlén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel