Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delikatessmålet som stärker VM-chanserna

Glöm NHL-spelare och toppmålvakter. Hemmasonen bjöd på showen i Scaniarinken. Och en imponerad Linus Klasen visade vägen med två mål.

Marcus Sörensen drog tillbaka pucken – och väntade, väntade, väntade.

Till slut låg Coloradomålvakten Semen Varlamov på mage – och kunde bara se på när Sörensen lyfte in 3–1 till Tre Kronor.

Målet rundade av en helkväll för Marcus Sörensen, som stärkte sina VM-aktier med en energisk insats. Det hände hela tiden saker runt Sörensen, Robert Rosén och Richard Gynge. Sörensen var kreativ och nyttig i sin forechecking.

– Känns bra med en vinst. Jag hade mycket energi och jag tycker att jag spelade bra idag, faktiskt, det tycker jag, säger Sörensen till hockeymedmariehallman.se.

Han hyllar Pär Mårts för de justeringar som gjorts för det ska passa Sörensens spelstil att spela i Tre Kronor.

– Jag och Mårts har haft bra snack från dag ett i Segeltorp (landslagsläger för några veckor sedan) och vi hade samma uppfattning om vilken typ av spelare jag är. Jag har tagit otroligt många steg sedan första landskampen. NHL-spelare i laget som man kan lära sig mycket av, jag har lärt mig mycket som jag har nytta av, säger Sörensen.

Tre Kronors tredjekedja överglänste till exempel en på papper mer namnkunnig formation med Calgarys Mikael Backlund, Linus Omark och Patrick Cehlin.

Sörensens superkväll i Scaniarinken började redan i första bytet. Men då i annan omgivning. Pär Mårts gjorde det lite publikfriande draget att låta Sörensen och Linus Klasen starta matchen ihop.

Och det gav utdelning. Klasen täckte ett skott och duon stack i väg i en kontring, som Klasen avslutade när han fick tillbaka pucken. 1–0 efter 49 sekunder.

Efteråt var Linus Klasen imponerad över Södertäljesonens spel.

– Han är grym, han ska använda sin speed och när han använder benen och får puckarna i fart är han riktigt bra. En av elitseriens bästa spelare utan tvekan, så det är klart att han också ska vara med och leka, sade Klasen, som ändå inte ville slå fast något om Sörensens VM-chanser.

– Det är väl osäkert vad som kommer från NHL och från SM-finalerna, men han har en bra chans, som många andra.

Vad talar för honom?– Han har sin speed och är ett hot och man måste ha koll på honom hela tiden. Han skulle vara ett hot i VM, säger Klasen.

– Kul att höra att han har sagt det, han är en av de som man sett upp till när man suttit här i Scaniarinken och kollat. Det är skitkul att vi fick göra första bytet och göra mål direkt. Och han är riktigt bra, det är bara att göra sig fri så får man pucken, säger Sörensen till hockeymedmariehallman.se.

Men Sörensen vill inte prata alltför mycket om VM.

– Jag tänker inte på VM nu, tänker på matchen i dag och matchen på lördag (mot Ryssland igen, då i Västerås). Jag tänker ingenting på framtiden nu, nu tänker jag bara på nästa match.

Linus Klasen hade som Sörensen också en riktigt bra kväll i sin gamla hemmaarena. Den förra SSK-lagkaptenen sköt förutom 1–0 också 4–1 i powerplay, serverad öppet mål efter en läcker passning från Rosén, vanligtvis center i Växjö.

– Andra målet får jag en bra pass av Robban (Rosén) och får öppet mål. Där måste man göra mål. Det är alltid skönt att göra mål, var det är spelar inte så stor roll men det var väl kul att göra mål här. Det har ju varit mitt hem i tre år, sade Klasen.

Ryssarna såg stundtals sega och oinspirerade ut, de hade sju NHL-spelare i laguppställningen men det fanns inte mycket stjärnglans kring dem.

– Ryssarna har sjukt bra lag på papperet, de fick inte spela så mycket i anfallszon, vi låg hårt uppe i ansiktena på dem. Då tycker inte jag heller att det är roligt att spela.

Lagen möts igen på lördag i Västerås. Därefter väntar två landskamper på bortaplan mot Tjeckien innan VM börjar den 6 maj.

Om Klasen och Sörensen fortfarande är med i truppen då återstår att se.