Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delat kök för fattiga – miljardregn till de rika

 Måndagen den 1 februari inleddes samtalen mellan regeringspartierna och Alliansen om en ny bostadspolitik. En halv miljon bostäder behöver byggas fram till år 2020.

På Dagens Nyheters debattsida den 31 januari skriver Anna Kinberg Batra (M), partiledare, och Ulf Kristersson (M), ekonomisk-politisk talesperson, om sina utgångspunkter inför dessa samtal. De är tre till antalet:

1) Välskötta offentliga finanser där man på pekar att regeringens bostadssubventioner försämrar de offentliga finanserna.

2) Enklare byggregler och ökad rörlighet. Som exempel på regelförenkling menar man ”bör det vara möjligt att dela kök mellan flera lägenheter, även om det inte är studentlägenheter”.

3) Värna vanliga hushålls ekonomi. Här är utgångspunkten att icke försämra ränteavdragen eftersom det skulle drabba hushåll med mycket små inkomster extra hårt.

En unik kartläggning som Statistiska centralbyrån, SCB, gjort åt Sveriges television, visar att de cirka 30 miljarder som statskassan betalar i ränteavdrag går till de redan välbärgade.

Den rikaste tiondelen av hushållen får tjugo gånger mer i bidrag än den svagaste tiondelen. ”Det är ett väldigt stort spann”, säger Hans Heggeman, utredare på SCB som gjort utredningen.

Ingen annan skatt har lika stor effekt i att omfördela från ekonomiskt svaga till ekonomiskt starka. Kartläggningen visar att 85 procent av miljarderna går till den rikare hälften, den svagare hälften får bara 15 procent.

Dessutom finns inget tak för hur mycket avdrag man kan få.

Om ett hushåll delar på lånen kan man få upp till 60 000 kronor om året i ränteavdrag. Inget dåligt bostadsbidrag precis.

Det vanliga bostadsbidraget för hushåll med vanliga och små inkomster, de som Moderaterna säger sig värna om, har däremot tak i form av regler vad gäller bostadens storlek, boendekostnader och inkomst.

Vad skulle 30 miljarder kunna räcka till? Sveriges television ger följande exempel:

• Fattigpensionärer till EU:s minimistandard: 4,5 miljarder kronor

• Gratis förskola för alla: 4 miljarder

• Gratis kollektivtrafik i hela landet: 18 miljarder

• Regeringens satsning på försvaret: 1,2 miljarder

• Gratis inträde till museer: 80 miljoner

Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi på KTH är förvånad när han ser resultatet av kartläggningen och anser att de är skadliga för samhällsekonomin eftersom det uppmuntrar till att låna mer och mer. Därför bör de fasas ut.

Det säger sig självt att ränteavdragen inte kan fasas ut över en natt och det är inte heller det viktiga.

Det viktiga är att det långsiktiga målet är klart, då må vägen dit kantas av kompromisser.

Men målet är ett rätt-visare samhälle där de fattiga inte ska behöva dela kök med varandra medan de rika kan tillskansa sig bostadsbidrag i form av räntebidrag utan tak.

Järna

Inga Gustafsson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel