Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Del av Östertälje som bytt skepnad sedan 1960-talet

Från någonstans uppe på Hälsokullen kunde man under senare delen av 1960-talet, kanske något senare, ha denna utsikt över Östertäljes västra delar.

Vi kan se en del av Igelstaviken i bildens underkant. Östertälje kyrka med sin klockstapel är bra fixpunkter till hjälp för betraktaren.

Nere vid vattnet syns fabrikslokalerna till Östertälje snickeri- och trävarufabrik. Företaget tillverkade bland annat inredningar.

Vid högra kanten kan vi se Stenvillan som en tid var bostad för disponenten för det Bylinska företaget Kalk och cementaktiebolaget Tessin.

Huset kom senare att bli bostadshus för flera familjer innan det revs under 1980-talet för att ge plats för gymnasier och utbildningsanstalter.

Den tidigare nämnda Östertälje kyrka stod klar 1962 och invigdes i december av biskop Gösta Lundström. Bildvinkeln gör att man inte kan se den första delen av Fornhöjden som var på väg att byggas upp.

Den delen av Östertälje ligger mera åt nordost, åt vänster utanför bildytan. Vid en jämförelse kan man konstatera att det skett ganska stora förändringar i denna del av samhället.