Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEL 2: Bröderna Moussa skjuts till döds på Oasen

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Två maskerade män beväpnade med en automatkarbin och en pistol springer natten mot den 1 juli 2010 in på Oasen
och skjuter ihjäl Danny Moussas bröder, Yaacoub, 40, och Assyriskas fotbollsstjärna Eddie Moussa, 26.

Det var en ren avrättning där bröderna mejades ner med ett stort antal skott. En gäst på klubben träffades av en förlupen kula och skadades. Chockade kortspelare flydde panikslagna från lokalen. Enligt polisen visste mördarna att X-teamledaren Danny Moussa inte fanns i lokalen – bröderna var målet, hävdar polisen

–Vi tror att motivet dels var hämnd för X-teams mordförsök på Nedre Torekällgatan tre månader tidigare och dels personliga vendettor som inte hade direkt med gängkriget att göra, menar Gunnar Appelgren, chef för polisens aktionsgrupp Stockholm.

Fruktade Yaacoubs hämnd

Polisen tror att Eddie Moussa var mördarnas primära mål. Några av dem som senare skulle gripas som misstänkta för medhjälp till mordet hade varit inblandade i våldsamma konflikter med Assyriskaspelaren. Enligt polisen umgicks han också aktivt i kretsen kring X-team som låg i blodig fejd med Södertäljenätverket. Men att mörda Eddie skulle dra till sig Yaacoubs raseri. Enligt polisen bidrog det till att Yaacoub också mördades.

– Yaacoub sades ha tunga kontakter i den kriminella världen från sitt tidigare liv som vakt på krogar i Stockholm. De var rädda för att han skulle hämnas, säger en polis till LT. Men vilka motiven mer exakt var som åklagarna hänvisar till, visar sig i dagens utredning.

Bara någon vecka efter morden skulle Eddie Moussa ha åkt till Beirut för att provspela med det libanesiska fotbollslandslaget och sannolikt stannat där. Yaacoub lämnade fru och barn efter sig.

Polis och åklagare hävdar att Södertäljenätverket låg bakom dådet, något de misstänkta förnekar. I september greps de första, sedan har nya gripanden följt på varandra. I dag sitter 17 personer häktade.

Styrde från häktet

Under alla månader i häkte har de misstänktas försvarare haft begränsad insyn i utredningen och därför haft svårt att bemöta anklagelser mot sina klienter. De har även varit belagda med yppandeförbud.

Men i ett brev från häktet till Södertälje tingsrätt daterat den 15 juli i år hävdar Bernard Khouri sin oskuld. Han skriver att han hålls inlåst i häktet utan att åklagarna kunnat visa på några bindande bevis.

”Jag vet som oskyldig person att jag med tvång dras in i utredningen genom tomma beskyllningar och med respekt vill jag säga att här låser man domstolens beslut genom att skylla på SKL, teletrafik, förhör och annat”.

Efter att länskriminalens spanare i våras upptäckte att Khouri tecknade meddelanden från häktet på Kungsholmen till gängmedlemmar ur Södertäljenätverket med kikare nere på gatan, flyttades han till häktet i Göteborg.

X-team flyr Södertälje

På begravningen i S:t Jacob av Nsibins katedral i Hovsjö slöt ett par tusen sörjande upp. Mest iögonfallande var Bandidos närvaro, iklädda mc-gängets gulröda västar och med glänsande Harley-Davidson ute på parkeringen.

Men Bandidos och X-teams tid i Södertälje var över, hävdar polisen, som menar att gruppen i dag lämnat staden. Enligt polisen övertog Södertäljenätverket istället kontrollen av hela Södertäljes undre värld.

Utlåningar mot ockerräntor och indrivningar av skulder, som varit en lukrativ inkomst, koncentrerades nu till ett gäng, enligt polisen. Snart syntes ledande personer inom gruppen rulla runt på stadens gator med en bepansrad Mercedes inköpt från Tyskland.

Utpressningsvåg över Södertälje

Men det slutade inte här. Nu inleddes enligt länskriminalen och Södertäljepolisen en utpressningsvåg. Offren var främst assyrisk/syrianska företagare, skuldsatta eller de som på ett eller annat vis haft kontakter med bröderna Moussa.

Efter brödramorden vågade ingen trotsa Södertäljenätverket. Vissa tvingades till och med ge bort delar av eller hela sina företag till de kriminella eller stänga affärsrörelsen.

– Morden på bröderna gav dem ett stort skräckkapital som kunde omsättas i pengar via utpressningar, säger Jerzy Sarnecski, professor i kriminologi.

Men vid det här laget hade Polissverige fått upp ögonen för Södertälje. Alltsedan skotten på Nedre Torekällgatan i april har Södertälje varit landets mest polistätaste stad.

Insats mot parallellsamhället

Med hjälp av Skatteverket, Kronofogden, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan och andra myndigheter försöker polisen i dag knäcka den grova organiserade brottsligheten vars strukturer är större än man tidigare trott, med förgreningar in i det civila samhället.

Nu pågår rättegången och det återstår att se om svensk polis lyckats lösa morden som skakat Södertälje i dess grundvalar.