Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Del 1: Rasismens resa till riksdagen

1980 jagades Bevara Sverige Svenskt ut ur stan när de försökte ha sitt första torgmöte. Men mötet blev starten på en resa som slutade i riksdagen.

”Det rådde ren lynchstämning på gågatan på lördagen då organisationen Bevara Sverige Svenskt gick omkring och delade ut flygblad och plakat. Över hundra människor upprördes av att organisationen, som står det svenska Nazistpartiet nära, delade ut sina flygblad. Organisationen försökte få polisskydd, men när det inte gick valde man att avbryta sin aktion.”

Orden är hämtade från LT måndagen den 25 januari 1980 och mötet det handlar om beskrivs av experter som startskottet för den rasistiska rörelse som i dag burit frukt i att Sverigedemokraterna sitter i riksdagen.

Södertälje var redan då känd som en invandrarstad. Efter kravaller några år tidigare hade nazistiska organisationer då och då valt att framträda i Södertälje.

Men torgmötet den 25 februari var något nytt. Arrangörer var inte som ofta tidigare det nazistiska Nordiska rikspartiet.

Den här gången stod det Bevara Sverige Svenskt längst ned på flygbladen.

Taktiken var ny, i stället för rasrenhet och ett nytt tredje rike pratade man om att stoppa den illegala invandringen och tanken var att skapa en kampanjorganisation som skulle slippa kopplingar till naziströrelsen, även om personerna som engagerade sig ofta kom därifrån.

– De lyckades ganska bra, de fick mycket uppmärksamhet i medierna, säger Alex Bengtsson på stiftelsen Expo som under många år kartlagt de högerextrema rörelserna i Sverige.

Satsningen lyckades också genom att man kunde knyta till sig nya aktivister.

– De var ute på gatan och fick in en ny generation högerextrema. När sen skin- headskulturen kom hit i mitten av åttiotalet kunde de ta in den också, säger han.

Vid torgmötet var de flesta aktivisterna tillresta, men några år senare blev Södertälje på nytt scenen för extremhögerns utveckling, då med mer lokal anknytning.

Den 8 juni 1987 skrev LT om en skinheadsfest som urartat i Ronna på svenska flaggans dag två dagar tidigare med skadegörelse. Festen omnämns i Säpos kartläggning av de extremistiska rörelserna och var i själva verket den första så kallade Vit makt-spelningen i Sverige.

I Södertälje fanns bandet Vit aggression, som enligt Expo spelade en central roll i Vit maktrörelsen.

Ur samma kretsar startades det nazistiska fanzinet Storm, som senare startade något som kallades Storms nätverk. Nätverket blev så småningom Vitt ariskt motstånd, VAM, en lös organisation vars medlemmar under början av 90-talet blev dömda för flera bankrån och mord.

Klas Lund, en av de mer framträdande personerna, är i dag aktiv i Svenska motståndsrörelsen.

Samtidigt som våldsverkarna härjade började också en mer organiserad rörelse för att föra upp de rasistiska agendorna i rikspolitiken. Gamla BSS:are gick ihop med ett missnöjesparti och bildade Sverigepartiet. När det sprack bildades Sverigedemokraterna.

2001, tio år efter SD:s första kommunala mandat, var det dags för splittring igen. Den här gången bildade avhopparna Nationaldemokraterna, ND.

Splittringen användes som argument för att SD skulle kunna lansera sig som ett mer rumsrent parti.

Alex Bengtsson på Expo berättar att SD sa: ”Nu har vi gjort oss av med nazisterna”. Bengtsson menar att ND tog positionen som brygga mellan de utomparlamentariska våldsamma grupperna och de parlamentariska grupperna.

Vid valet 2002 fick ND två mandat i Haninge och två i Södertälje, men på riksplanet slog SD ut ND.

2004 uteslöts dåvarande partiledaren Tor Paulsson, sedan han misshandlat sin sambo under en midsommarfest. Marc Abramsson tog över rollen som partiorganisatör.

Partiet försvagades, men 2005 utbröt kravaller i Ronna, något man slog mynt av.

– De gör politik och torgmöten av det. Marc Abramsson kommer in på scenen i Södertälje, säger Alex Bengtsson.

Inför valet 2006 flyttade Marc Abramsson till stan. I Södertälje behöll partiet sina två mandat, i Nykvarn får man ett, men i Haninge tappade man sina platser.

Inför partiets kongress 2011 gjorde Tor Paulsson ett försök att ta tillbaka makten, bland annat med stöd från Daniel Spansk, som var partiets representant i Nykvarn. När det misslyckades lämnade Daniel Spansk partiet och gick över till Svenskarnas parti.

Det menar Alex Bengtsson var början till slutet för Nationaldemokraterna, som officiellt lades ned i maj i år.

– Där dog ND i princip. Men de dör på allvar när partiets tidnings chefredaktör Vávra Suk blir ovän med Marc Abramsson och bryter sig ut, säger han.

Rörelserna lockar uppenbarligen röster i Södertälje, men samtidigt verkar det inte fånga många aktivister och inga starka partier.

Alex Bengtsson ser flera orsaker.

– Organisatorisk inkompetens är en. Sen är Södertälje en multikulturell stad, det är tufft att vara högerextrem och mot invandrare en längre tid här, man är ju i helvetet, säger han.