Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Del 1: En våldsam och dödlig kamp i stans undre värld

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Natten mot den 23 december 2009 spelas det som vanligt poker inne på Oasen i Ronna centrum. Plötsligt springer en
man in i lokalen med ansiktet dolt i en uppdragen jackhuva. Han riktar pistolen mot en av spelarna och avlossar flera
skott varefter han lämnar lokalen.
På Oasens golv dör offret – Mohanned Ali, 25, från Uppsala, ”K-Sigge” kallad, och X-teamledaren Danny Moussas
högra hand. Mordet blev inledningen till gangsterkriget i Södertälje.

Polisen fick redan 2006 vetskap om att Bandidos försökte etablera sig i staden via sin undergrupp X-team. När det dessutom stod klart att ledaren för X-team i Södertälje var Danny Moussa insåg de allvaret.

Danny Moussa var sedan länge välkänd av polisen och hade tidigare ingått i Södertäljes assyrisk/syrianska kriminella nätverk, Södertäljenätverket kallat. Enligt polisen landets mest slutna och svårbekämpade nätverk bestående av flera tungt yrkeskriminella personer som byggt upp en omfattande verksamhet under tio års tid.

Gick sin egen väg

– Varför han gick sin egen väg och försökte etablera Bandidos i Södertälje vet ingen. Men med tanke på vilka som finns på andra sidan insåg vi allvaret, säger Fredrik Gårdare, vid polisens särskilda gänginsats, SGI, som fick uppdraget att jobba i Södertälje 2007 och 2008.

Men först 2008 skulle våldet trappas upp rejält mellan Södertäljes kriminella. Misshandelsfall och hot mellan personer inom grupperingarna avlöste varandra. Särskilt utmärkande var skottlossningen vid Spelpalatset på Klockarvägen den 12 september 2008, då X-teamledaren hamnade i konflikt med personer ur nätverket och tvingades fly från lokalen efter att personer avlossat flera skott med pistol. Konflikter som hittills ofta legat på ett personligt plan mellan kriminella oavsett gänggruppering, övergick nu alltmer i ett renodlat gängkrig.

Styrkeuppvisning i centrum

Vid ett par tillfällen anlände Bandidos i motorcykelkortege – en styrkeuppvisning som bevakades av polisens spanare.

– Vi satsar stora resurser för att inte tredje man ska drabbas, deklarerade Södertäljes dåvarande polismästare Michael Fetz.

En enligt polisen avgörande händelse till att våldsdramatiken skruvades upp var att ett antal tongivande personer ur Södertäljenätverket återkom till staden efter en tids frånvaro.

Den främste av dem var den idag 30-årige Bernard ”Berno” Khouri, som släpptes efter ett avtjänat fängelsestraff för bland annat bilrån.

– Enligt oss är Bernard Khouri Södertäljenätverkets informelle ledare, säger Gunnar Appelgren, chef för insatsgrupp Stockholm, som långt senare skulle engageras i kampen mot Södertäljes grova organiserade brottslighet.

Relationen mellan X-teamledaren Danny Moussa och Södertäljenätverkets ledare Bernard Khouri blev alltmer infekterad, uppger flera källor. Prestige och konkurrens om Södertäljes kriminella marknad blev till slut för mycket.

Yngre tog över

En person som flera gånger tvingades gå in och mäkla fred var Danny Moussas storebror och föreståndaren för kafé Oasen i Ronna centrum, Yaacoub Moussa, 40.

Enligt centralt placerade poliskällor var Yaacoub en gång i tiden ledarperson inom nätverket, Berno och de andra var då springpojkar åt honom och andra äldre då aktiva personer inom gruppen.

Med tiden drog sig Yaacoub tillbaks som föreståndare för föreningslokalen Oasen, i praktiken ett kafé där det förekom spel om pengar. Samtidigt steg andra fram – som Berno och Yaacoubs yngre bror Danny.

– Yaacoub Moussa hade respekt från båda lägren och var märkligt nog kompis med folk på båda sidorna, och väldigt bra kompis med

Berno. Han var ingen person man kunde ignorera, han var en maktfaktor i Södertäljes assyrisk/syrianska värld, en problemlösare som många vände sig till, säger en centralt placerad källa.

Men det hindrade inte mordet på K-Sigge inne på Oasen natten mot den 23 december 2009.

”Torpeden” grips

Polisen grep bara timmar efteråt en 18-årig man – en kusin till Berno som vi kan kalla ”Torpeden”. Men bevis saknades för ett åtal och tingsrätten släppte honom fri den 1 april 2010 efter drygt tre månader i häkte.

Frisläppandet firades av Torpedens vänner inom Södertäljenätverket och dennes släktingar hemma hos 18-åringens föräldrar

i Ronna. Samtidigt upplevdes frisläppandet mycket provocerande för K-Sigges vänner

i X-teamlägret som krävde hämnd.

Samma kväll, den 1 april 2010, firade även Danny Moussa sin 31:a födelsedag inne på Oasen i Ronna centrum med flickvän och kompisar. Vissa av dem medlemmar inom X-team. Firandet fortsatte nere på stan. Även medlemmar inom Södertäljenätverket begav sig ner till centrum för att fortsätta sitt firande.

Av en slump sammanstrålade grupperingarna inne på krogen The Strip vid Maren där en studentskiva pågick med intet ont anande studenter.

Yaacoub ringer 37-åringen

Grupperingarna intog var sin sida av krogen övervakade av krogens vakter.

Under kvällen på The Strip inträffade något som polisen lägger stor vikt vid för vad som senare skulle ske.

Yaacoub Moussa, som befann sig på Oasen, får via telefon höra om läget på The Strip. Han agerade då ännu en gång för att understödja sin bror. Han ringde upp en då 37-årig man med central ställning inom Södertäljenätverket som befann sig på krogen och förklarade att om något händer hans bror är det ”personligt”. Det här uppger han själv senare i polisförhör.

Kanske gav det effekt, läget mellan grupperingarna förblev lugnt men avvaktande fram till stängning.

Men det Södertäljenätverket inte visste var att två personer väntade på dem utanför i en bil. Två medlemmar ur Södertäljes X-teamgruppering och nära vänner till K-sigge, beväpnade för att hämnas vännens död.

Khouri lämnar för en burgare

Bernard Khouri klev in i en vinröd Volvo som stått parkerad utanför tillsammans med några andra för att åka hem, vid ratten satt en 28-årig man, släkting till Khouri. Men av en slump ångrade sig Khouri och klev ur för att köpa en hamburgare nere vid Maren. Volvon rullade vidare upp på Nedre Torekällgatan förbi Kringlankiosken när den plötsligt utsattes för kraftig beskjutning från en Volkswagen Jetta som körde upp jämsides – en klassisk ”drive-by-shooting”.

28-åringen vid ratten träffades av åtta skott och förlorade medvetandet, ett av skotten genomborrade ryggraden, ett annat fastnade i gommen.

Passageraren i framsätet träffades också av flera skott, i armarna – det var 37-åringen som ett par timmar tidigare fick telefonsamtalet av Yaacoub Moussa inne på The Strip. En tredje passagerare klarade sig otroligt nog helskinnad i baksätet.

Men polisen tror att måltavlan egentligen var Bernard Khouri. När han hörde skotten rusade han uppför Marentrapporna och vidare fram till bilen. Då hängde chaufförens medvetslösa kropp ut till hälften från den vidöppna dörren.

Tar släktingen till sjukhuset

Vittnen såg hur Khouri lyfte över den medvetslöse till passagerarsidan och körde iväg till sjukhuset. Mirakulöst nog överlevde 28-åringen men tvingas tillbringa resten av livet i rullstol.

Vid polisförhör senare sade Khouri att skotten mycket väl kunde ha varit ämnade för honom, trots det gav han inte polisen några som helst ledtrådar.

Samma natt hittades Jettan uppbränd vid Farstanäs camping. Två 23-åriga medlemmar ur X-team från Västberga och Älvsjö, greps några dagar senare i en bil utanför Borås på väg till fest hos Bandidos Göteborgsledare.

De dömdes senare på hösten för medhjälp till mordförsök till fyra års fängelse. Båda hade befunnit sig inne på Oasen när K-Sigge mördades drygt tre månader tidigare.

Polisutredningen kunde visa att de var inblandade i mordförsöken, men inte att just de sköt. Danny Moussa greps också misstänkt för inblandning, men släpptes vid häktningsförhandlingen eftersom det saknades bevis mot honom.

I Södertäljenätverkets läger rasade man över attacken i centrum. Parallellt med polisutredningen hade nätverket gjort sina egna undersökningar.

Södertälje kokade av rykten och till och med polisen trodde att det skulle bli någon form av hämnd. Men ingen kunde ana vad som skulle ske. Enligt polis och åklagare kom svaret den 1 juli – ett svar som chockade hela Södertälje.

Läs fortsättningen Här