Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Definitivt stopp för Tjurruset i Almnäs

Kommunen säger nej till den stora löpartävlingen Tjurruset på Almnäs även i år.– Det finns andra, mer lämpliga platser, säger kommunens viltvårdare Thomas Runnqvist.

Arrangörerna för Tjurruset har fått besked: Nej, det blir inte förstahandsalternativet Almnäs den här gången heller.

– Jaktlaget säger nej ännu en gång, hävdar Tommy Nord på Marathongruppen. Men vi hoppas på ett bra alternativ. Södertälje kommun ska komma med förslag inom kort. För vi vill gärna arrangera söder om Stockholm i år. Fast vi har frågat i andra kommuner också.

För två år sedan arrangerades Tjurruset, den extremt terrängmässiga löpartävlingen, vid Almnäs. Tävlingen blev en succé med 10 000 tävlande under två dagar, med gamla kasernområdet i Almnäs som perfekt tävlingscentrum.

Förra året blev det nej från markupplåtelseavdelningen på kommunen när Tjurruset ville återvända, till mångas besvikelse. Argumentet var att viltvårdaren och jaktlaget menade att djuren i området påverkades för mycket.

I år gick arrangören direkt på Destination Södertälje med frågan, men den bollades vidare till samhällsbyggnadskontoret:

– Med facit i hand skulle vi inte ha tillåtit tävlingen från första början just där. Det blev för oroligt för viltet, många viltolyckor. Det var framför allt publiken som gick runt på området och därmed skrämde vildsvin och älg, förklarar viltvårdare Runnqvist.

– Det är samma argument till nejet på Almnäs den här gången. Samt några nya argument, förklarar Nicholas Kindert som utreder frågan på samhällsbyggnadskontoret.

De handlar om att det är nya ägare av fastigheterna, och att den stora beväringsparkeringen används som upplag numer. Och att det finns andra platser att arrangera leriga tävlingar på.

– När jag fick frågan om vad jag som viltvårdare tycker handlade det om att hitta andra platser, då Almnäs redan var avfört som förslag av andra orsaker, säger Runnqvist.

– Jag vill verkligen inte stoppa tävlingen, för den är bra i många aspekter, så jag menar att skogsområdet vid Vasa, på andra sidan motorvägen och Axa-parkeringen, borde vara perfekt. Där finns det mindre vilt, vägen har viltstängsel och viltet kan bara springa mot Almnäs.

Där vid Vasa finns heller inget jaktlag. Det som var anledningen till att tävlingen inte blev av på Almnäs 2015. Jaktlaget på Almnäs, Almnäs jaktförening (som ibland benämns som kommunens jaktlag), nyttjar och hyr 600 hektar i skogarna öster om själva regementsområdet och betalar 101 000 kronor om året till markägaren (kommunen) för att sköta viltvård och bedriva jakt.

SNO: Det handlar inte bara om Tjurruset

SNO, Södertälje Nykvarn Orientering, tycker det är märkligt att Almnäs inte används mer för friluftsliv. Lokala arrangören SNO hjälpte till och gjorde bra förtjänst som medarrangör när Tjurruset arrangerades på Almnäs 2014:

– Vi är inte inblandade i diskussionen mellan Tjurruset och kommunen, om var tävlingen bör förläggas, men det var ett bra arrangemang, unikt bra bana, med parkering och möjlighet till dusch. Vi vill såklart att Tjurruset kommer hit igen. Det är ett stort arrangemang, bra PR för kommunen, säger Kristina Johander, ordförande i SNO.

– Och jag har svårt att se att det kan finnas banor som är lika bra som Almnäs.

Kristna Johander berättar att det ofta uppstått problem med att anordna tävlingar

i Almnäs-skogen, ofta är det jaktlaget där som stoppar SNO.

– Det handlar inte bara om Tjurruset, utan om mountainbike-tävlingar och orienteringar.

Det har blivit ett problem, säger Johander, som undrar vilka hänsyn som går först.

– Tveta friluftsgård är ju en uttalad satsning från kommunen, men att då inte kunna använda all fin skogsmark som finns i närheten måste väl vara bakvänt?, menar Johander.

I det jakträttsavtal som kommunen upprättat står det tydligt under särskilda bestämmelser: ”Nyttjanderättshavaren ska visa hänsyn till det rörliga friluftslivet”.

Läs även: Tjurruset hoppas kommunen tänker om

Inget tjurrus i Almnäs i år