Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debuterar i hemstaden med Romeo och Julia-kören

För 22 år sedan gjorde Joakim Sikberg debut på Estrad. Nu är han tillbaka, i sällskap av Dramatens Romeo och Julia-kör.

Det är en rutinerad skådespelare och sångare som kliver upp på Estrads scen på onsdag. Sedan 2004 har Joakim jobbat med Romeo och Julia-kören. Utöver detta är Joakim skådespelare som synts i allt från Café Bärs till teateruppsättningar i Västerås och reklamfilmer. Det var mamma Inger som tidigt tog vara på Joakims sångglädje.

– Mamma kände sångpedagogen Håkan Liedbergius som hade kören Bårsta barn. Jag sjöng för honom i sju år, minns Joakim som är uppvuxen i Västra Blombacka och Pershagen.

Romeo och Julia-kören är en renässanskör men konserterna är varken högtravade eller statiska. I stället bjuds det på en scenisk konsert där kören rör på sig och interagerar med publiken.

– Vi är som en stor körkropp som tar in varandra när vi rör oss, berättar Joakim.

Att möta publiken på nära håll kan väcka reaktioner.

– En del i publiken spelar med, det gäller att känna in publiken, säger Joakim.

Romeo och Julia-kören ger 80–120 föreställningar om året, både i Sverige och utomlands. Julkonserten som ges i Södertälje spelas bara här, de fem konserterna på Dramaten har annat upplägg. På Estrad blir det blandad musik med christmas carols, luciasånger och självklart märks det att det är en renässanskör. Lutan är alltid med.

– Vi berör de stora temana vid jul och vågar gå in i det vackra och existentiella men ofta med komiska inslag, berättar Joakim som inte vet exakt hur konserten ska se ut ännu.

Körens konstnärliga ledare Benoît Malmberg har inga standardföreställningar utan vill känna av lokalen och stämningen, det blir lite nerv för ensemblen.

– Han har en förkärlek att ändra saker in i det sista, berättar Joakim.

För en tid sedan bytte Joakim stämma och är numera bas. En omställning som krävde instudering och även till viss del förändrade hans talröst.

– Jag kan sakna tenordrillarna men det är bra att vara bas som skådis, man förankrar rösten på djupet.

Så här i juletid är det många körkonserter. Joakim har några goda råd om hur man som kör når ut till publiken.

– Lär dig utantill och titta på publiken. Då kan man verkligen mena det man sjunger. Man ska akta sig för att fastna i att bara hålla i en pärm.

Att komma hem till Södertälje känns speciellt.

– Södertälje är en bra stad. Man tar ansvar för invandringen. Det är en enorm kraft att blanda kulturer och det för utvecklingen framåt, säger Joakim.

– Det är lite pirrigt att komma tillbaka till Estrad, erkänner han och självklart sitter mamma i publiken.

Saknar Oktoberteatern

Namn: Joakim Sikberg, 44 år.

Bor: Tullinge

Familj: Frun Mia Ternström, barnen Tea, 9 år, och Egil, 5 år, mamma Inger Rydmark.

Aktuell: Uppträder tillsammans med sin fru Mia med Romeo Julia-kören på Estrad den 16 december.

Saknar mest med

Södertälje: ”Oktoberteatern. Där finns en skön mix av amatörers entusiasm och proffsighet”.

Kuriosa: Tränade bågskytte i huset där Tom tits finns.