Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debuten avklarad för SSK:s stora nyförvärv

Nytt lag, ny stad, nya mått på isen, ny taktik och ny bostad. Men nu är debuten avklarad för SSK:s stora nyförvärv Michael Schumacher.

En blandad debut – det var det för de flesta spelare på isen i gårdagens match mellan SSK och AIK. Det blev SSK-förlust 2-3, men första matchen är i alla fall avklarad.

-En riktigt bra träningsmatch, precis vad man vill ha, där man får läsa av var man befinner sig båda taktiskt och tekniskt. Och mot en bra motståndare som straffar en när man gör misstag. Oerhört värdefulla 60 minuter för oss, säger Mats Waltin.

Båda lagen stod för misstag och felpassningar, men för Michael Schumacher var omställningen kanske störst. Matchen var hans första på svensk mark på flera år, och nog finns det en del att slipa på. Det i dubbel bemärkelse stora SSK-nyförvärvet – både till forwardens storlek och till den roll i laget han kommer att få – blandade och gav.

Slog bort en del passningar, satt utvisad två gånger och såg stundtals desorienterad ut. Men han skapade också en del lägen, fick upp farten emellanåt och var ofta i hetluften längs sargen och framför AIK-målvakten.

-Kul att komma ut till match efter att ha kört fysträning under en lång sommar. Men det var som det brukar vara, man är inte van vid matchtempo och det är så i början, säger Michael Schumacher efteråt.

Efteråt konstaterade den snart 23-årige Schumacher att det är mycket nytt just nu. Han har återvänt till svensk hockey från Nordamerika, han försöker hitta rätt i sitt nya lag och har just flyttat in i en lägenhet i Södertälje.

-Det är tidigt på säsongen, allt är nytt. Det är nya mått för mig, som spelat på nordamerikanska rinkar senaste åren, nya spelsystem att lära sig och nya spelare att lära känna. Men jag tycker att det går bättre och bättre. Det här var absolut inte min hundraprocentiga kapacitet, säger Michael Schumacher.

Mats Waltin ser det som viktigt med tålamod för värvningen från AHL.

-Det är en omställning för honom, jag tycker att han ska ha tålamod. Han jobbar hårt och vill hjälpa laget, sen har han ingredienser i sitt spel som vi kommer få se mer av men jag tror att tiden är den viktigaste faktorn för honom, att han får jobba på nu vecka för vecka. Då kommer han också blomma ut ordentligt hos oss.

SSK spelar sin nästa träningsmatch på tisdag, borta mot Västervik.

-Vi ska fortsätta jobba på passningsspelet, framför allt. Vi vill ha ett bra passningsspel i hög fart, utan att det känns slarvigt. Det ska kännas vårdat och tryggt. Och försvarsspelet, vi ska ha ett genuint försvarsspel. Det är det viktigaste att jobba på nu, säger Mats Waltin.

Under torsdagen ska Waltin även ge besked till de tre provspelarna Marcus Lissäng, Måns Lindbäck och Björn Jonason om de får stanna i SSK eller inte.

En som redan har kontrakt men inte var med mot AIK var backen Simon Karlsson, som väntas ta en viktig roll i SSK den här säsongen.

-Han har varit krasslig och han har dessutom en bit kvar tills han känner att han är spelduglig rent fysiskt. Han är på gång och det ser bra ut på träningarna, så jag tror att ganska snart så kommer han även dyka upp på någon vänskapsmatch här.

Kommer han vara redo för seriepremiären?-Alla gånger, absolut.

AIK, som Mats Waltin tidigare lyft fram som ett givet topplag kommande säsong, fick även beröm av SSK-tränaren för sitt spel.

-De har en del riktigt skickliga spelare individuellt. Det är definitivt ett topplag, absolut. 

Lägger du en del press på dem nu, eller?-Nejdå, jag vill vara helt uppriktig. De kommer vara ett topplag, absolut.

Var ser du er själva i tabellen i så fall?-Då kör jag nog den här: vi behöver tid. Vi behöver utveckling, vecka för vecka. Och det ska vi ha. Då kan det bli riktigt spännande, säger Mats Waltin.