Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Melkemichel bli ambassadör

Syrianska FC har, för andra året i rad, säkrat en plats i Allsvenskan. Knappa ekonomiska resurser och flera skador till trots har spelarna, lagledningen och inte minst tränare Özcan Melkemichel lyckats med det som såg ut att vara en omöjlighet, nämligen att hålla sig kvar i landets högsta serie. Detta är en stor idrottslig triumf såväl för laget och föreningen och inte minst för Södertälje och dess invånare.

Annons
Özcan Melkemichel.

För oss kristdemokrater är det civila samhället, som idrottsföreningar ingår i, en av samhällets grundbultar. Ett starkt civilsamhälle innebär för oss ett rikt föreningsliv, ett starkt ideellt engagemang, civilkurage och en självklar värme människor emellan. Det är genom det civila samhället, genom relationer mellan människor, som verklig och varaktig förändring kan uppnås och som framgång kan skapas.

Syrianska FC:s bragd är ett lysande exempel på det civila samhällets starka, förändrande kraft. 1977 bildade Syrianska föreningen i Södertälje ett korplag. Det är det enda fotbollslag grundat av en invandrarförening som har lyckats med konststycket att på egen hand ta sig upp och i två år hålla sig kvar högst upp i fotbollens seriesystem.

Syrianskas prestation är inte enbart en sportslig styrkedemonstration, utan också en bedrift som stärker hela Södertäljes varumärke. Med SBBK i basketens högsta serie på både dam- och herrsidan och ishockeyklubben SSK med förnyad känning på Elitserien stärks detta varumärke ytterligare.

I tillägg genererar Syrianska FC, SBBK, SSK och kommunens övriga idrottsföreningar och kulturföreningar också andra samhällsvinster. Genom att ge många ungdomar en meningsfull fritidssysselsättning blir hälsovinsterna påtagliga, samtidigt som känslan av att tillhöra en gemenskap gör att olagliga och utvecklingshämmande aktiviteter blir mindre

lockande. 

Föreningslivets och idrottsföreningarnas bidrag till den svenska framgångssagan, till Södertäljes välmående, är obestridligt. Både det lokala näringslivet och kommunen har mycket att vinna på att öka sitt stöd till kommunens idrottsföreningar, så att deras verksamhet kan breddas och frodas och så de kan fortsätta att konkurrera på elitnivå.

Detta ökar invånarnas stolthet över sina idrottsklubbar, över sina idrottande ungdomar och över sin hemstad.

Någonting som bygger gemenskap, bland och mellan Södertäljes invånare. Framgångssagor inom idrotten skulle inte vara möjliga utan alla frivilligt engagerade föräldrar och ledare. Utan dessa eldsjälar skulle det svenska idrottsundret bli ett minne blott.

Södertälje kommun har vid en rad tillfällen givit lokala idrottsutövare och tränare samt näringslivsprofiler så kallad ”ambassadörsstatus”, för att uppmärksamma deras gärning och den betydelse som de haft för Södertälje. Ambassadörerna har belönats med en utmärkelse och en bild i stadshuset.

Givet sitt mångåriga engagemang för, och sin oumbärliga roll i Syrianska FC:s bragd borde klubbens tränare Özcan Melkemichel nu stå näst på tur att erhålla ambassadörsstatus.

Hans och många andra idrottsledares bidrag till kommunens väl och ve, till våra ungdomars förbättrade levnadsvillkor, till stärkandet av kommunens varumärke, kan och får inte underskattas. Det ska premieras.

riksdagsledamot

Robert Halef (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons