Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kölvattnet av Astras nedläggning

Astra Zeneca gör 1 200 personer arbetslösa, en del i den närmsta bekantskapskretsen i Södertälje. Det är en tragedi för oss som drabbats och en tragedi för Södertälje. Vi är en luttrad stad efter år av sociala utmaningar och vi går nu mot ännu värre tider. Arbetslöshet som skär genom alla samhällslager.

Annons
Debattören sågar uttryck som att ”de kvalificerade jobben är lämpade för svenskar”. Strutsen kunde inte ha huvudet längre ner i sanden.

Det som är speciellt allvarligt den här gången, är att det inte är yrkesroller som operatörer, linjearbetare, montörer eller tablettpaketerare som sägs upp. Det är hela forskningsområdet och de högintensiva kunskapsjobben som försvinner helt. Spetsen av kompetens, den som driver utveckling framåt i en stenhård konkurrens på en global marknad för medicin.

De här jobben är borta nu och du måste fråga dig, vad blir kvar om kompetensjobben försvinner från Sverige och Södertälje? Lämnas jobben att städa och snickra åt varandra med rot och rut? Ska vi äta oss ur arbetslöshet med restaurangmoms? Detta är regeringens förvirrade, visionslösa plan om vad som leder till jobben i framtiden. Ett resultat av bristande intresse, bristande vision om hur vi ska bygga Sverige redo för kunskapssamhället. Jag utmanar på allvar den bilden med en vision om ett kunskapssamhälle i Piratpartiets regi. Vi vill ha regeringens jobb, så vi kan sätta i gång att bygga Sverige rustat för framtiden.

För att komma någonstans måste vi börja med släppa vår vanföreställning om vart vi i Sverige står kunskapsmässigt i relation till andra länder. Vi har länge, länge inbillat oss att kompetensjobben blir kvar i Sverige. Anledningen och argumenten sägs vara att indier, kineser och andra skulle vara gjorda av något annat virke på något sätt. I stil med att vi svenskar skulle vara bättre på att tänka själva, ta egna initiativ och att invandrare skulle vara oförmögna att leda. ”De kvalificerade jobben är lämpade för svenskar”, heter det.

Strutsen kunde inte ha huvudet längre ner i sanden. Piratpartiet har skrikit med full hals om detta i flera år och vi kommer aldrig sluta. Vi måste inse att de ”fattiga utvecklingsländerna” och resten av världen är ifatt oss. Många stora länder har byggt upp en enorm kompetensbas genom stora satsningar inom kunskapssektorn under lång tid. Indien ensamt utbildar hundratusentals superkompetenta individer varje år, hungriga på att bygga sin egen framtid. Många av dem lämnar sina länder för att söka kvalificerade arbetsplatser i Sverige och jag har äran att själv arbeta med några av dem. Jag kan berätta en historia om kompetenta, drivna, intelligenta och fina människor som är hungriga på kunskap.

Precis som vi andra.

Men i dag ställs vi inför ett annat faktum, de behöver inte längre åka till Sverige för jobben. Kompetensjobben skapas på deras hemmaplan och flyttas härifrån. Så fungerar en fri marknad, något som bara kommunister och planekonomer ogillar.

Sverige måste börja vakna på allvar nu. Vad gick fel med det svenska kunskapssamhället? Hur kunde Sverige hamna på efterkälken? Varför har Sverige misslyckats med att få fram ett samhälle som handlar om kunskap? Vi förlorar just nu kampen om kompetenta och kvalificerade arbetsplatser. Tidigare Saab, nu Astra Zeneca – och vad kommer här näst?

Kunskapsintensiva verksamheter, inom olika områden, inte minst inom IT-området måste vi ställa om hela vårt samhälle för att kunna skapa. Alternativet är att våra barn i framtiden lämnas att paketera tabletter, montera skruvar och bygga leksaker till minimala löner. Kanske städar vi varandras hem också. Samhället kan inte byggas på det. Samhället i framtiden handlar om kunskap och då måste vi ha regeringar som förstår och det har vi inte.

Piratpartier i hela världen vinner allt större mark. Vi finns i fler och fler länder. Får större och bredare politik som handlar om just kunskap. Vi sitter redan i EU-parlamentet och i Tyskland rusar Berlins Piratparti fram över 10-procentsstrecket och ökar. Piratpartiet har en vilja om att vara med och leda Sverige in i kunskapssamhället. Vi begriper de här frågorna och har en idé om vad vi måste göra. Nu är det på allvar, vänner. Skeppet Sverige måste vändas och vi måste vara med att styra det in i kunskapssamhället.

Piratpartiet, Södertälje

Gustav Nipe

förbundsordförande Ung Pirat

Erik Lönroth

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons